Verwarmen met haardhout, juist nu


Stoken met hout spaart milieu en portemonnee

EMMELOORD, 20081010 -- Overdag een lekker zonnetje en een behaaglijke temperatuur, maar 's avonds koelt het snel af en zet u, misschien met tegenzin, de thermostaat een paar graden hoger. Het hele huis wordt een paar graden verwarmt, terwijl u eigenlijk alleen een behaaglijke temperatuur in de woonkamer wilt. Voor velen is de winter de gebruikelijke tijd dat de openhaard of houtkachel weer aangestoken wordt. Guur weer en donkere dagen doen verlangen naar een behaaglijk houtvuur. Veel houtstokers beseffen zich echter niet dat de grootste besparingen op de energierekening te behalen zijn in de herfst en in het voorjaar.

Besparen op gasrekening met haardhout vooral in herfst en voorjaar.

Met name de herfst en het voorjaar zijn de jaargetijden in Nederland dat het overdag nog niet zo heel veel kouder wordt dan 15 graden. 's Avonds echter kan het behoorlijk afkoelen, zodat het toch snel onbehaaglijk wordt in huis. De CV moet dan voor een paar uur het hele huis verwarmen, terwijl de warmte alleen in de woonkamer nodig is.
Dit is het moment om de houtkachel aan te steken. Lokale verwarming daar waar de warmte nodig is. Op deze manier is het mogelijk tot wel 25% op de energierekening te besparen.

Naast het verwarmen van de woonkamer zorgt een houtgestookte kachel of haard ook voor zeer prettige stralingswarmte. Hierdoor merkt u al snel dat het onbehaaglijke gevoel verdwijnt en plaats maakt voor een warme en sfeervolle woonkamer. Het verschil in temperatuur dat mensen ervaren als behaaglijk of onbehaaglijk is maar klein.

Goed voor portemonnee en milieu.

Alhoewel ook openhaardhout langzaam duurder wordt, is het nog altijd een goedkopere brandstof dan aardgas. Het is wel van belang dat hout gestookt wordt in een moderne hoog rendements houtkachel.
Haardhout is een volledig CO2 neutrale brandstof. De CO2 die vriikomt bij verbranding, wordt door de groeiende bomen weer volledig opgenomen.
Goed droog hout gestookt in een hoogrendements houtkachel geeft een schone verbranding waarbij een minimale hoeveelheid fijnstof vrijkomt. Moderne technologieën zorgen er bovendien voor dat op dit gebied nog steeds vooruitgang geboekt wordt.

Droog haardhout geeft hoogste rendement.

Haardhout moet vooral droog zijn. Hoe droog hout is, wordt uitgedrukt door het percentage vocht dat in het hout zit. Vers gekapt hout, heeft een vochtigheidsgehalte van ongeveer 50%. Na een jaar drogen is dit gedaald tot zo'n 25-20% en na 2-3 jaar drogen tot 15%. Goed haardhout heeft een vochtigheidsgehalte wat onder de 20% ligt. De energiewaarde van dit hout ligt op ongeveer 4,2 kWh/kg. Deze waarde neemt drastisch af bij vochtig hout.
Stoken met vochtig hout levert een sissend vuur met grote rookontwikkeling op, wat op z'n beurt weer zorgt voor vervuiling van kachel en rookkanaal. Een vuurtje aan de gang houden met vochtig hout, valt niet mee.
Stoken met te nat hout levert weinig warmte en veel vervuiling op.

Nieuwe trend: Ovengedroogd haardhout.

Steeds meer houtstokers kiezen ervoor kwalitatief goed en dus droog haardhout te stoken. `Bij de serieuze houtstokers, zien we duidelijk dat steeds meer gekozen wordt voor ovengedroogd openhaardhout.' aldus haardhoutleverancier haardhout.com. `Zo'n 60% van het hout dat haardhout.com levert is inmiddels ovengedroogd en voldoet dus aan de hoogste kwaliteitsnormen.'.
Ovengedroogd hout wordt gedurende een aantal dagen in een zogenaamde 'killn-dry' oven geplaatst. In deze oven wordt het gekloofde hout met hete lucht van zo'n 85°C doorgeblazen. Deze manier van drogen levert openhaardhout op met een vochtigheidsgehalte van 15-20%, wat vergelijkbaar is met het resultaat na 2-3 jaar natuurlijk drogen. Een bijkomend voordeel is dat het hout er schoon uitziet, vrij is van ongedierte en schimmels en de karakteristieke houtgeur behouden heeft.

Meer informatie over ovengedroogd haardhout vindt u op www.haardhout.com.