Kosten achterstallig onderhoud verhaald op huurders


besloten en heden ondertekend door de woonbond, Aedes en Ministeries VROM en WWI

HOORN, 20081010 -- Hoorn, voorzitter Anja van de Brug van de BVVU (Belangen Vereniging Voor Uitkeringsgerechtigden) roept alle ruim 2 miljoen Laag Inkomen Gezinnen (bron kernkaart ministerie SZW, maximaal inkomen tot 120% van de bijstandnorm) veelal wonend in huurhuizen met huren anno 2008 maar met een uit opleveringsjaar gedateerde dus verouderde kwaliteit en woongenot (1965-1996).

Achterstallig onderhoud is broodnodig en zal eindelijk door woningbouwcoöperaties aangepakt gaan worden. In ruil voor een woonlastenwaarborg voor de huurders, de garantie dat op wooncomplexniveau de verlaging van de maandelijkse energiekosten als gevolg van de energiebesparende maatregelen, groter is dan de huurverhoging, wordt de winst van energieverbruikvermindering weggegeven aan de steenrijke woningbouwcoöperaties, die o.i. zelf verantwoordelijk zijn voor de ontstane situatie.
Deze afspraak maakt het voor woningbouwcoöperaties zeer aantrekkelijk om zelf door hen verwaarloosde en nagelaten vernieuwingen/mogelijkheden voor eeuwig gecompenseerd en betaald te krijgen. De Legio mogelijkheden om zelf fors jaarlijks de energienota's met wel ¤ 600 te verlagen, wordt bewust verzwegen. Nog erger, de woningbouwcoöperaties betalen liever ¤ 5.000 tot ¤ 6.000 kosten per stuk (maandelijks ca 700 keer) van door huurschuld op straat gezette families, dan het financiële voordeel van zelf genomen maatregelen als afloscapaciteit op de schuld te aanvaarden want dan verliezen ze de eeuwigdurende huurverhoging.
De reclamespotjes van de NUON bewijzen wat de woningbouwcoöperaties al jaren weten: met 30% van onze elektriciteitskosten proberen we de Sahara te verlichten, 35% van de gasrekening gebruiken we om de straat te verwarmen en een verouderde cv-ketel verhoogt ons jaarlijks verlies met ¤ 240.

De BVVU handhaaft het standpunt: energieverbruikvermindering is ten alle tijden en voor de volle 100% van en voor de verbruiker zelf!





Anja van de Brug