Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Amsterdam, 7 oktober 2008

10 oktober 2008: Landelijke Dag Psychische Gezondheid

GGZ Buitenamstel vraagt extra aandacht voor dwangstoornissen

Een dwangstoornis is goed te behandelen. Toch wachten veel mensen (te) lang met het zoeken naar hulp. In het kader van de Landelijke Dag Psychische Gezondheid op 10 oktober a.s. vraagt GGZ Buitenamstel extra aandacht voor dwangstoornissen. Want er zijn veel nieuwe initiatieven en ontwikkelingen. Yvette van der Pas en Manja de Neef, beiden werkzaam bij de polikliniek Angst- en dwangstoornissen, schreven het zelfhulpboek 'Dwang'. Er is veel nieuw onderzoek naar dwangstoornissen. Daarnaast organiseert GGZ Buitenamstel verschillende voorlichtingsactiviteiten.

Iedereen heeft bepaalde gewoontes of rituelen. Je controleert zelf ook of het gasfornuis écht uit is. Maar dwang kan zo'n ongezonde vorm aannemen dat het normaal functioneren in de weg staat. Dan spreek je van een dwangstoornis. Ongeveer 2,6% van de Nederlanders heeft ooit in hun leven last van dwangstoornissen, dit komt neer op 400.000 mensen. Een dwangstoornis verdwijnt niet vanzelf. Maar hulp zoeken is moeilijk. Uit onderzoek blijkt dat mensen gemiddeld 15 jaar hiermee wachten.

Zelfhupboek 'Dwang'

Yvette van der Pas en Manja de Neef, beiden gedragstherapeuten, schreven het Boom Hulpboek Dwang. Dit boek is bestemd voor mensen die van hun dwangklachten afwillen. Dwang bevat informatie over de stoornis, over het ontstaan en voortbestaan van de klachten, de rol van mensen in de omgeving en de behandeling. In een stappenplan wordt uitgelegd hoe mensen aan de slag kunnen met hun klachten, zelfstandig of met ondersteuning van een therapeut.

Onderzoek
Bij GGZ Buitenamstel wordt, in samenwerking met onder andere VU medisch centrum onderzoek verricht naar dwangstoornissen. Er is onderzoek naar het beloop en de gevolgen van dwangklachten, waarbij cliënten over een langere periode gevolgd worden. Ook wordt de effectiviteit van een nieuwe behandeling (IBA :Inference Based Approach) onderzocht. Daarnaast vindt bij VU medisch centrum beeldvormend onderzoek plaats over de activiteit in de hersenen van mensen die lijden aan een dwangstoornis.

Voorlichtingsactiviteiten
Rond 10 oktober organiseert GGZ Buitenamstel verschillende voorlichtingsactiviteiten. Op 9 oktober vindt er een voorlichtingsbijeenkomst over dwangstoornissen plaats in het hoofdgebouw van de Vrije Universiteit. Tijdens deze bijeenkomst geven therapeuten en ervaringsdeskundigen antwoord op vragen als: Wat is een dwangstoornis? Is er iets aan te doen? Hoe ga ik om met iemand met een dwangstoornis? Het programma Gezond TV op RTV Noordholland zendt op 7 oktober een reportage uit over de behandeling van dwangstoornissen bij GGZ Buitenamstel. Kijk voor meer informatie op www.ggzbuitenamstel.nl

Noot voor de redactie,

Ingezonden persbericht