Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Hilversum, 10 oktober 2008

VHIP: "TEKORT ZIEKENHUISHYGIENISTEN"

Op dit moment is er een tekort aan ziekenhuishygiënisten en staan vacatures lang open. Het tekort zal alleen maar verder toenemen, omdat de opleidingscapaciteit beperkt is. Dat zegt Irene ten Seldam, voorzitter van de Vereniging Hygiënisten Infectiepreventie en zelf werkzaam als ziekenhuishygiënist in het Twenteborgziekenhuis in Almelo in het avro radioprogramma 'De Praktijk' (radio1). Zij reageert hiermee op het vandaag verschenen rapport van de Inspectie voor de Gezondheidszorg over de praktische gang van zaken in operatiekamers. Zo moet onder andere de infectiepreventie beter. "Ik ben blij met het rapport, het roept iedereen op om de omstandigheden tijdens een operatie zo optimaal mogelijk te maken. Het verschenen rapport levert een hoop werk op, en dat moet ook gebeuren, maar daar moet je wel de mankracht voor hebben. Daar is het nu een tekort aan, het is een schaars artikel", aldus Ten Seldam.

Volgens de voorzitter van de VHIP is het een groot nadeel is dat er eerst een vacature moet zijn, voor een ziekenhuishygiënist wordt opgeleid. De opleiding duurt twee jaar en dan zit je altijd een lange periode met minder gekwalificeerde hygiënisten. Volgens haar moet de opleidingscapaciteit worden uitgebreid en moet men opleiden voor er vacatures komen. "In het Twenteborg zijn we in de gelukkige omstandigheden dat we nieuwe operatiekamers hebben. Maar er zijn ook ziekenhuizen die niet zo nieuw zijn en veel aanpassingen aan nieuwe eisen moeten doen. Dan kan ik me voorstellen dat men zich af en toe wat zorgen maakt."

Naast het tekort heeft het ook te maken met de waarde die aan ziekenhuishygiënisten wordt gehecht. "Als hygiënist speel je zelf een rol om erkenning af te dwingen, maar daarnaast speelt ook; hoe gaat men om met adviezen die gegeven worden. In Twenteborg praat je niet tegen dovenmansoren, maar ik hoor ook wel eens andere geluiden. Dan geeft men toch aan andere zaken prioriteit: Alles draait om geld".

---



Ingezonden persbericht