Stadsdeel De Baarsjes Amsterdam


Raadscommissie tegen ondertekening Convenant Foodcenter

10 oktober 2008
Het Foodcenter, de vervoerders, de gemeente Amsterdam en stadsdeel Westerpark hebben afspraken gemaakt om het vrachtverkeer en daarmee de luchtvervuiling rond het Foodcenter terug te dringen.

Op de autoloze zondag (21 september jl.) hebben zij een convenant gesloten. Stadsdeel Bos & Lommer heeft zich daarbij aangesloten. Het Dagelijks Bestuur van De Baarsjes wilde dit ook doen. Daarover sprak de raadscommissie stadsdeelwerken dinsdagavond. Opvallend was dat de coalitiepartijen PvdA en VVD tegen ondertekening van het convenant waren en de oppositiepartijen GroenLinks en D66 voor.

De PvdA en de VVD vinden het convenant te vrijblijvend en weinig ambitieus. Er wordt te weinig nagedacht over de lange termijn. De VVD vindt ook dat veel meer verkeer over de Haarlemmerweg naar het Foodcenter zou moeten rijden. De PvdA vindt het belangrijk om voor de bewoners van De Baarsjes op te komen. Er is sprake van geluidsoverlast, luchtverontreiniging en het vele vrachtverkeer zorgt ook voor onveilige situaties in het verkeer. De PvdA en VVD vinden dat het Foodcenter weg moet uit de stad.

GroenLinks en D66 zijn juist blij met het convenant. Zij vinden het convenant een grote stap in de goede richting. GroenLinks en D66 vindt dat het Foodcenter niet in zijn geheel weg hoeft. De bevoorrading van lokale bedrijfjes kan blijven. Zij missen het uitplaatsen van niet lokale bedrijven in het convenant.

Portefeuillehouder Cherribi benadrukt dat het gaat om vrijwillige afspraken die bedoeld zijn om de luchtkwaliteit te verbeteren. Het bedrijfsleven heeft hier ook belang bij. Anders verliezen zij het draagvlak om het Foodcenter op die plek te kunnen houden. Hij stelt voor om een brief te schrijven waarin het stadsdeel aangeeft het convenant niet te ondertekenen maar wel positief te staan tegenover de maatregelen die worden genomen. De PvdA en de VVD zijn voor het sturen van een dergelijke brief, GroenLinks en D66 zijn daar tegen.