Ingezonden persbericht


Utrecht, 10 oktober 2008

GroenLinks: Gratis jaarabonnement voor autoverlaters

UTRECHT - GroenLinks wil 500 mensen een jaarabonnement op een deelauto cadeau geven als zij hun parkeervergunning inleveren. Volgens wethouder Bosch kan het idee worden meegenomen in de uitwerking van het Actieplan Luchtkwaliteit, dat binnenkort door de politiek wordt besproken.

GroenLinks wil onorthodoxe maatregelen om het autoverkeer terug te dringen. Een gratis abonnement op een deelauto voor mensen die hun parkeervergunning inleveren is één van de vele ideeën die GroenLinks hiervoor heeft. Met een pakket maatregelen dat gericht is op gedragsverandering moet de lucht in Utrecht in 2015 voldoen aan de wettelijke normen.

Naast aandacht voor luchtkwaliteit heeft fractievoorzitter Mos tijdens het debat over de begroting ook voorgesteld om een tijdelijke fietsenstalling op de Mariaplaats te openen. In Utrecht is een groot tekort aan fietsparkeerplekken. De gemeente heeft plannen voor 20.000 nieuwe plekken, maar de aanleg daarvan laat nog even op zich wachten. Daarom wil GroenLinks snel verlichting brengen met een tijdelijke stalling. Volgens wethouder Harry Bosch zitten hieraan echter veel haken en ogen aan, maar hij wil desondanks in een commissievergadering verder debatteren over het idee.

Fractievoorzitter Mos heeft in het debat gevraagd om een concreet plan voor de aanleg van dakgroen en om duurzame energieopwekking mogelijk te maken bij de geplande renovatie -en nieuwbouw van bijna negentig schoolgebouwen in de stad. Ook wil ze meer budget voor openbaar groen in de stenige wijken van de stad. Mos roemde de aanpak van het klimaatprobleem en het sociale beleid, maar vroeg ook aandacht voor mensen met sociale problemen die niet uit zichzelf aan de bel trekken om hulp. GroenLinks wil graag deze stille problematiek zichtbaar maken, om te beginnen door contacten te leggen met allochtone ouderen van de eerste generatie. ,,Zij spreken vaak slecht Nederlands, voelen zich uitgesloten en hebben nauwelijks toegang tot hulp, terwijl de problemen met armoede een eenzaamheid bij deze groep vaak groot zijn", aldus Mos. Herstructurering

Voor GroenLinks betekent sociaal beleid ook dat wensen van bewoners bij sloop -en nieuwbouwplannen van woningen worden gehoord. Het plan om in Kanaleneiland Noord het aandeel sociale huurwoningen te verlagen van 85 naar 30 procent strookt volgens GroenLinks niet met de gedachte dat de wensen van de huidige bewoners leidend zijn. ,,Ons geduld op dit onderwerp raakt op," zegt Mos. ,,Bewoners moeten serieus worden genomen en dat betekent dat je niet bij voorbaat plannen dichttimmert."

Het college heeft na de kritiek van GroenLinks aangegeven dat het uitgangspunt om het aandeel sociale huurwoningen te verlagen naar dertig procent zal worden aangepast als uit de inspraakronde blijkt dat dit de duidelijke voorkeur heeft van de bewoners.