Vrije Universiteit Amsterdam

Gezondsheidsbevordering: onderzoek met beleid


* Startdatum: 10-10-2008


* Tijd: 15:45


* Locatie: Aula


* Titel: Gezondsheidsbevordering: onderzoek met beleid


* Plaats: Aula


* Spreker: prof.dr.ir. A.J. Schuit


* Onderdeel: Faculteit der Aard- en levenswetenschappen


* Wetenschapsgebied: Aard- en levenswetenschappen


* Evenementtype: Oratie

Meer dan de helft van de Nederlandse bevolking vindt een goede gezondheid het allerbelangrijkste in hun leven. Toch leeft een groot deel van de bevolking ongezond en dat heeft grote gevolgen voor de volksgezondheid. Dit ongezonde gedrag wordt mede bepaald door de sociale en fysieke omgeving waarin men zich bevindt bijvoorbeeld het gezin, de wijk, de arbeidsomstandigheden of de school. Om gezond gedrag te stimuleren (gezondheidsbevordering) moet niet alleen het individu maar ook de omgeving veranderen..

Er zijn momenteel nog weinig bewezen effectieve interventies of maatregelen die leiden tot gezond gedrag. Verder onderzoek hiernaar is nodig. Bovendien moet inzichtelijk worden gemaakt of de kosten in verhouding staan tot de baten om beleidsmakers bereid te krijgen hierop in te zetten. Daarnaast moet er meer inzicht komen in de kritische succesfactoren, om te garanderen dat een effectieve interventie op de ene locatie, ook elders effectief is.

Op dit moment wordt de wetenschappelijke kennis over gezondheidsbevordering nog nauwelijks toegepast in het beleid en de praktijk. Om dit te verbeteren zal het onderzoek meer vraaggestuurd moeten worden en de kennis meer toegankelijk worden gemaakt. Een intensievere samenwerking tussen onderzoeker, beleidsmaker en professional is hiervoor noodzakelijk.