Ingezonden persbericht

Young Urban Politics presenteert:
Creatief debat: Hoe vrij ben jij op straat?

Vrijdag 10 oktober
19.00 - 23.00 uur
Gratis entree

NoLIMIT
Geldershoofd 80
1103 BG Amsterdam Zuidoost
Metrostation Ganzenhoef

Jij!?
Andrew Makkinga - Televisiepresentator
Zanillya - rap
Rick van Amersfoort - Bureau Jansen en Jansen
Emile Jaensch - VVD Wethouder in Amsterdam Zuidoost
Randy Stena - PvdA deelraadslid Amsterdam Zuidoost
Marcel La Rose - Directeur De Ontmoeting
Ivan Tai Apin - Acteur en regisseur
Tamara - Actrice
Gerald Roethof - Advocaat
Nick Lyamini - bewoner Slotervaart
Leo Wilde - Politie Amsterdam Amstelland

Info:
http://www.hoevrijbenjij.nl
www.yup.nu

Het idee achter dit debat ligt 'm in de verwondering dat er in Amsterdam zo weinig sociaal en economisch leven op straat en in de buitenlucht is. Alles zit netjes binnen in winkels. Dit onderwerp stelt vragen over de manier waarop de gemeente de stad wil ordenen. De manier waarop er tegen buiten zijn wordt aangekeken. Gedrag en economie staan dan centraal. De sterke arm, onze politie wordt door de politiek ingeschakeld om alle keuzes te handhaven. De manier waarop de politie opereert heeft invloed op hoe de burger tegen de overheid aan kijkt.

Veel zaken zijn hierin actueel, zoals: ondernemen in de openbare ruimte, het optreden van de politie, hangjongeren, en de inrichting van de openbare ruimte in relatie tot het gedrag van mensen. Hoe fijn is het, om buiten te zijn? Veel jongeren menen om niks aangehouden of opgepakt te worden. Hoe zit dit? Enkele jongeren uit Amsterdam West en jongeren uit Amsterdam Zuidoost worden nauw betrokken.

Vrijdag 10 oktober organiseert Young Urban Politics (YUP) een tweede 'Hoe Vrij Ben Jij?' bijeenkomst. Ditmaal in Amsterdam Zuidoost. Het thema wordt gedragen door de retorische vraag: Hoe vrij ben jij, om buiten te zijn?' Iedereen is van harte uitgenodigd om deel te nemen aan deze creatieve uitwisseling.

Gasten: Andrew Makkinga, Rick van Amersfoort, Zanillya, Emile Jaensch, Randy Stena, Leo Wilde, Marcel La Rose, Mr. Gerald Roethof, Ivan Tai-Apin, Nick Lyamani.

Inhoud en Programma
Het evenement heeft als dragende titel: 'Hoe vrij ben jij, om buiten te zijn?' Bij YUP debatten komt jong en oud tot zijn recht. Op de avond is er politiek debat en ideeënvrijheid, maar er zijn ook kunstzinnige uitingsvormen, zoals muziek, rap en 'spoken word'.

De avond duurt van 19:30 uur tot 22:40 uur en is inhoudelijk als volgt opgebouwd. Twee creatieve vrijdenkers leggen een theoretisch en inhoudelijk vergezicht op de thematiek. Dit word met de twee inleiders en het publiek besproken. Daarna introduceren we een aantal panelleden uit de politiek, het openbaar bestuur, de politie en wetenschap. Met deze mensen en met het publiek gaan we een aantal situaties uit de praktijk, die middels getuigenissen worden voorgedragen, bespreken, vanuit de verschillende verantwoordelijkheden. Tot slot is een politicus uit Den Haag aan de beurt. Deze is gevraagd een ouderwetse speech, met visie, vergezicht en politiek verhaal uit te spreken. Met op de achtergrond de vergezichten en de praktijkvoorbeelden leggen we vervolgens het Haagse vergezicht langs de meetlat van de droom en de realiteit. Tot slot zal een rasdebater de avond op inhoud en stijl beoordelen.

Hoe vrij ben jij om buiten te zijn? Een vraag dat tot denken moet aanzetten. Hoe zou jij het liefst willen dat het op straat is en wat zou jij er aan kunnen doen om er voor te zorgen dat het dan ook zo is?

Stijl van het debat
De debatten van Young Urban Politics gaan uit van een gespreksvorm waarbij alle perspectieven even waardevol zijn en elk verhaal van elke deelnemer dient de volle aandacht te krijgen. Niet uit netheid, maar omdat we denken dat daarin ook bouwstenen voor verbeteringen zitten.

Achtergrond 'Hoe vrij ben jij?'
Volgens YUP gaat vrijheid veel verder dan alleen de vrijheid van meningsuiting. Vrijheid gaat ook over wat je wilt doen met je leven. Vandaar ook dat er zoveel verschillende onderwerpen werden besproken. De vrije samenleving kan alleen beschermd worden als de burgers inhoud kunnen geven aan het begrip 'vrijheid'. Volgens Sanne van Osnabrugge (initiatiefnemer) dient vrijheid niet alleen door de staat beschermd te worden, maar dienen burgers dit ook ten opzichte van elkaar, aan elkaar te geven. Dat dit gegeven belangrijk is bleek ook tijdens het eerste debat. Telkens spraken de jongeren elkaar aan op hun eigen verantwoordelijkheid binnen de verschillende onderwerpen. De tegenhanger van vrijheid is verantwoordelijkheid, een belangrijk gegeven waarop YUP op creatieve wijze de aandacht wil vestigen middels 'Hoe vrij ben jij?'

Het hoofddoel van de 'Hoe vrij ben jij?' campagne ligt gelegen in het bespreekbaar maken van zeer actuele onderwerpen met jongeren die te maken hebben met zaken als
* seksualiteit,
* man/vrouw verhoudingen,
* de verhouding tussen religie en maatschappij
* en de eigen verantwoordelijkheid voor een leefbare maatschappij in relatie tot de eigen wensen en behoeften bespreekbaar gemaakt.
* Relatie overheid/burger
Het debat 'Hoe vrij ben jij?' moet de discussie over vrijheid van meningsuiting uit haar houdgreep halen met als doel:
- Om mensen meer te laten nadenken over hun eigen rol in het leven, over de keuzes die ze maken en over de opvattingen die ze hebben, voor zichzelf en voor anderen, ofwel burgerschap;
- Om burgers en politici op een verfrissende manier kennis met elkaars wereld te laten maken;
- Om jongeren met elkaar te laten praten over de vraag hoe inhoud te geven aan vrijheid en dus aan hun leven;
- Om jongeren ideeën aan te laten dragen over hun omgeving waardoor bestuurders nieuwe voeding krijgen voor hun beleid.

Het evenement geeft in de eerste plaats podium aan jongeren uit de buurt van het evenement zelf, maar de ervaring leert dat bij een goede voorbereiding alle leeftijden en doelgroepen worden bereikt. Dus 'Hoe vrij ben jij?' zal uiteindelijk iedereen die iets vindt of voelt en daar uiting aan wil geven, op een creatieve manier bijeen brengen. Kennismaking tussen mensen met een verschillende achtergrond is een belangrijk nevendoel.

Young Urban Politics heeft de gewoonte om interessante politici en denkers, maatschappelijk actieve en nog niet actieve jonge mensen uit de buurt van een evenement, samen te brengen. Vooraf wordt er intensief samengewerkt met verschillende lokale netwerken om het beste uit de omgeving te halen. Young Urban Politics staat bekend om haar bruisende debatten waarbij de deelnemers in alle openheid en met respect voor elkaar discussiëren en debatteren. Soms heftig, maar vaak ook met een lach.

---------------------


Ingezonden persbericht