GroenLinks

Wat is de exacte diagnose achter de miljardeninjectie?

10 oktober 2008

GroenLinks vindt het goed dat de minister van Financiën de spaartegoeden van Icesave tot 100.000 euro garandeert. Daarvoor heeft GroenLinks al eerder gepleit. Minister Bos doet er goed aan ook de claims van Nederlandse spaarders tegen Icesave over te nemen, gelijk de Britse regering. Dat voorkomt onnodig juridisch gesteggel.

Het Nederlandse financiële stelsel moet door de staat met minimaal 20 miljard euro overeind gehouden worden. Dat is niet gering. Na de miljarden overname van ABN AMRO en Fortis Nederland (in twee etappes) is dit de tweede forse ingreep van minister Bos. GroenLinks vindt met het kabinet dat het borgen van vertrouwen in het financiële stelsel een bijzonder groot publiek belang is. Met alle middelen moet een uitbraak van paniek bij burgers en bedrijven worden voorkomen. Dat zou een ramp voor Nederland zijn. Steunoperaties kunnen daarbij essentieel zijn, ook van de zijde van de overheid. Kennelijk is dat nu het geval.

Echter, wat zijn op dit moment de precieze problemen waarmee Nederlandse financiële instellingen kampen? Wat is de diagnose? Bos en Wellink hebben uitgesproken dat Nederlandse financiële instellingen gezond zijn. Toch is steun nodig. Komen financiële instellingen in de problemen door inklappende beurskoersen? Zijn de risicos op de zogenaamde gestructureerde producten groter dan gedacht? Krijgt de overheid hiermee voldoende grip op de kredietcrisis? Kan dit steunfonds de opmaat zijn voor een volledige nationalisatie van de Nederlandse financiële sector? GroenLinks heeft vanavond in de Tweede Kamer het kabinet gevraagd hier adequate antwoorden op te geven. Meer inzicht is gewenst in de actuele gevolgen van de kredietcrisis voor Nederland. GroenLinks wil beargumenteerd zien dat financiële autoriteiten 'in control' zijn en deze miljardeninjectie terecht is.

GroenLinks gaat ervan uit dat deze steunoperatie internationaal afgestemd wordt. Het is van bijzonder groot belang dat landen gezamenlijk optrekken, dat is de afgelopen weken (in Europa) onvoldoende gebeurd. Ook heeft GroenLinks ervoor gepleit dat het kabinet bij de komende najaarsvergadering van het IMF en de Wereldbank voorstellen doet voor een drastische hervorming van het huidige wanordelijke internationale monetaire stelsel dat stamt uit 1944 (Bretton Woods). Dat moet fundamenteel herzien worden, inclusief de onhoudbare rol van de dollar als wereldmunt.

Vanavond is in de Tweede Kamer een motie van GroenLinks aangenomen die beoogt de positie van het parlement te versterken. Niet langer wil een meerderheid van de Kamer pas achteraf door minister Bos geïnformeerd worden en daarmee voor voldongen feiten geplaatst worden. Steunoperaties met publieke middelen behoeven een betere en snellere afstemming tussen regering en parlement dan nu bet geval is.

Femke Halsema
Kees Vendrik
Jolande Sap