Gemeente Schiedam


Oktober

Landelijke Archievendag: Verhalen van Schiedam

08 oktober 2008

Landelijke Archievendag: Verhalen van Schiedam

De Week van de Geschiedenis duurt van 11 tot 19 oktober 2008. De week gaat van start met de Landelijke Archievendag op 11 oktober. Archiefinstellingen in het hele land organiseren bijzondere activiteiten voor het publiek. Het Gemeentearchief Schiedam biedt een gevarieerd programma:

Tentoonstelling Op verhaal komen, 11.00 16.00 uur. Vergaderzaal Gemeentearchief Schiedam
Aan de hand van materiaal uit het Gemeentearchief worden de verhalen van gewone mensen en grote gebeurtenissen verteld. Zo zijn er het (jenever)verhaal van de familie Troost, de kleine en verre reizen van dominee Asma en literaire werken waarin een rol is weggelegd voor Schiedam.

Demonstratie papierrestauratie, 11.00 12.30 uur Vergaderzaal Gemeentearchief Schiedam
Geschikt voor volwassenen en kinderen vanaf 8 jaar In het archief worden veel verschillende documenten en papieren bewaard. Soms hebben documenten een kleine scheur of een vlekje, of moeten ze op een andere manier weer mooi worden gemaakt. Hasan Calimli, de behoudsmedewerker van het archief, demonstreert hoe hij documenten weer opknapt. Hij laat met behulp van voorbeelden zien wat een goede en een slechte restauratie is. Er is meer te doen dan kijken en luisteren: bezoekers van deze activiteit kunnen zelf een restauratie maken op krantenpapier!

Rondleiding, 12.00, 13.00 en 14.00 uur.
Het Gemeentearchief Schiedam bewaart meer dan drie kilometer aan archiefmateriaal, onder ideale klimatologische omstandigheden in vier depots. Hebt u altijd al eens willen zien hoe het er daar aan toegaat of wat we doen om eeuwenoude stukken te bewaren? Nu krijgt u de gelegenheid om een kijkje te nemen op een plek die normaliter voor publiek gesloten blijft.

Lezing door historicus Han van der Horst, 12.30 uur. Theater van Bibliotheek Waterweg
Van der Horst scheef in Een bijzonder land, het grote verhaal van de Nederlandse geschiedenis. In deze lezing schetst hij de geschiedenis van Schiedam West, de wijk, zijn huizen en bewoners. De lezing vormt onderdeel van het project Huis vol verhalen, waarin bewoners van Schiedam West de geschiedenis van hun eigen woning in kaart brengen.

Lezing door auteur Martin Koomen, 14.00 uur
Theater van Bibliotheek Waterweg
De in Schiedam geboren auteur is bekend als schepper van detective Robert Portland en schreef daarnaast literaire geschiedenissen. Themas deze middag zijn Koomens jeugd in Schiedam, zijn werk en zijn visie op literatuur.

Prijsuitreiking Schiedamse Verhalenwedstrijd, 15.00 uur. Gemeentearchivaris Laurens Priester reikt de prijzen uit aan de makers van de mooiste verhalen in de categorieën basisonderwijs en volwassenen.

Alle activiteiten in het kader van de Landelijke Archievendag zijn gratis te bezoeken, reserveren is niet nodig. Voor meer informatie over de activiteiten van 11 oktober of andere vragen kunt u iedere werkdag bij het archief terecht van 9 tot 17 uur. op de derde verdieping van de nieuwbouw van het Stadskantoor, Stadserf 1. E-mail: archief@schiedam.nl. Bezoek ook de webstek archief.schiedam.nl en de tentoonstellingen in de Stadswinkel.

Het Gemeentearchief bewaart informatie over Schiedam en Schiedammers van 1286 tot gisteren en stelt deze gratis beschikbaar.

Klik hier voor meer informatie.