Politie Amsterdam-Amstelland

Nog twee nachtjes slapen voor Landelijke Politiedag

Het wordt nu steeds spannender. Nog maar twee nachtjes slapen voor de start van de Landelijke Politiedag. Politie Amsterdam-Amstelland organiseert de politiedag, die in het teken staat van werving van nieuwe politieagenten, deze keer op De Dam. Van 10.00 uur tot 16.00 uur is iedereen welkom.

Op het speciaal aangelegde demonstratieveld zijn spetterende demonstraties van politiehonden en hun geleiders en een flitsend optreden van politie-bikers met hun surveillancefietsen te volgen. Speciaal voor deze dag uitgenodigde gasten zullen deelnemen aan workshops waarmee zij aan het einde van de dag een prijs kunnen winnen. Deze gasten, potentiële kandidaten voor een baan bij de politie, worden op een leuke manier op de proef gesteld zodat zij alvast een beetje kunnen proeven aan het werk van een politieagent.

Volg ook het moordspel op www.landelijkepolitiedag.nlen ontmasker de moordenaar van platenbaas Herman Brodstein. De Laatste aanwijzingen voor het misdaadspel zijn woensdag uitgezonden op Tv. In het bekende Tv-programma 'Ter Plaatse' werden de vijf verdachten gepresenteerd met ondermeer hun verklaring, motief en alibi.

Het spel is door de politie ontwikkeld in de aanloop naar de Landelijke Politiedag op zaterdag 11 oktober waarbij in de plaatsen Amsterdam, Alkmaar, Den Helder, Hoorn, Purmerend en Weesp de 'plaats delict' is ingericht. Daar zijn ook echte forensisch rechercheurs aanwezig die vragen van deelnemers aan het moordspel kunnen beantwoorden. Zij helpen je echt op weg om mee te dingen naar de indrukwekkende prijzen die er te winnen zijn.

Aanwijzingen werden al gegeven op de politiewebsite http://www.politie-amsterdam-amstelland.nl maar ook in de uitzendingen van Ter Plaatse (RTVNH) op 17 en 24 september en op 1 oktober. In die uitzendingen werd het feitenmateriaal ondersteund door beelden. Gisteravond volgde de laatste serie met aanwijzingen. Mocht u een uitzending hebben gemist dan kunt u via internet kijken naar de herhaling op www.ter-plaatse.nl.

De nieuwe aanwijzingen op rij

In de vierde en laatste uitzending van woensdag 8 oktober 2008 werd in Ter Plaatse het volgende naar voren gebracht over de vijf verdachten:


* Wie: Secretaresse & blondine Cecilia van Waverdom. Hoe: Zij kende de combi, had dus toegang. Kan binnengekomen zijn na de storing camera.
Motief: Cecilia had een erotische verhouding met haar baas, was zwanger van hem en hij wilde haar dumpen. Wraak, dus. Haar verklaring: Ja, ze had een verhouding met Herman Brodstein, maar het kind dat ze verwachtte was van haar vaste vriend Gisolf van Dam.
Alibi: Trouwens, ze waren die hele vrijdagavond samen in zijn atelier, dat zal Gisolf bevestigen. Daar kreeg hij ook dat ongelukje met zijn duim. Twijfelachtig.
Sporen: Verpakking zwangerschapstest, belastende fotoâs met baas Herman (via diens echtgenote Quirine).


* Echtgenote Quirine Brodstein.
Hoe: Zij kende de combi, had dus toegang. Kan gekomen zijn na storing camera.
Motief: Quirine had lucht gekregen van het overspel van haar man, zag fotoâs van hem met âeen blondineâ gezien. Wraakmotief, of helse jaloezie.
Haar verklaring: Herman niet gemist over het weekend door die ruzie, eerder op vrijdag. âs Avonds kreeg ze eindelijk de fotoâs van privédetective waarin bewijs geleverd werd: Herman doet het met Cecilia. Meteen ingesproken.
Alibi: Vrijdagavond was ze alleen thuis, dus geen alibi. Maar waarom zou ze Herman doden? Zijn geld afpikken, ofwel haar eigen geld terughalen, is een veel grotere straf. Sporen: Het ingesproken bericht op de voicemail, dat door Herman

is afgeluisterd.


* Wie:Onbekende blondine

Hoe: Ze had de combi, misschien eerder telefonisch gekregen van Herman zelf.
Motief: Onbekend, misschien een seksspel dat uit de hand liep. Alibi: geen
Sporen: Camerabeelden: ze was binnen. Diepe putjes van stilettohakken in aarde van omgevallen plantenbak. Te diep, zwaargewicht en schoenmaat 43, allemaal erg veel voor een vrouw. Verklaring forensisch: Deze vrouw kan ook een verklede man zijn.


* Wie: Kunstenaar Gisolf van Dam
Hoe: Kan combi gekregen hebben van vriendin Cecilia van Waverdom. Motief: Jaloezie. Brodstein deed het met zijn vriendin, bovendien was de impresario steenrijk terwijl hij moest sappelen voor elke cent.
Alibi: Vrijdagavond zou hij doorgebracht hebben met zijn vriendin Cecilia in het atelier. Twijfelachtig, want alleen bevestigd door een andere, mogelijke verdachte met een belang.

Zijn verklaring:Het wondje aan zijn duim zou het gevolg zijn van een ongelukje bij het hakken van een beeld.
Sporen: whiskyglas, van een zeer bijzonder soort, plaatst hem in het kantoor van Brodstein. Plus het litteken op zijn duim, van de contactafdruk. Bovendien is zijn

kunstwerk het enige in het kantoor dat niet op de grond gegooid is.


* Wie: Liedjesschrijver Lenny Ringel
Hoe: Was op de hoogte van de code als nauwe medewerker van Herman Brodstein, en kan gekomen zijn na de storing van de videocamera. Motief: Wraak. Herman had de jarenlange medewerking opgezegd en bovendien niets gedaan met zijn laatste song, die duidelijk âhitwaardeâ had.
Alibi: Twijfelachtig. Lenny was alleen thuis, met een stuk in zijn kraag na het debacle waarbij Herman hem de laan uitstuurde, eerder die middag om 16.00 uur.
Zijn verklaring: Nadat hij door Herman de laan was uitgestuurd heeft Lenny zich thuis zitten bedrinken om de bittere teleurstelling weg te spoelen, en zou als een blok in slaap gevallen zijn.
Sporen: De agenda met de afspraak. Verder het feit dat alle fotoâs van artiesten in grote woede van de muur gerukt zijn en de tweede kogel waarmee slachtoffer gedood werd, wat ook wijst op grote woede.

Meedoen
Kom voor de allerlaatste aanwijzingen naar één van de locaties van de Landelijke Politiedag op zaterdag 11 oktober.

Los deze zaak op en maak kans op één van de vele prijzen, waaronder een dag op pad met de korpschef, het volgen van een heuse politietraining of een kijkje achter de schermen van de forensische recherche!