Ingezonden persbericht




Persbericht 25 september 2008

Erfenisbeurs: taboe doorbreken voorkomt ellende
Nalatenschap kan veel beter geregeld worden

Op zaterdag 11 oktober 2008 vindt in de Jaarbeurs te Utrecht de eerste Erfenisbeurs van Nederland plaats. Uit recent onderzoek blijkt dat 30 procent van de nalatenschappen gepaard gaat met ruzie. Dit is veelal onnodig. Om het onderwerp uit de taboesfeer te halen, wordt op de Erfenisbeurs alles besproken wat te maken heeft met erven en nalaten. Op de beurs kunnen bezoekers bij stands informatie en advies inwinnen bij nalatenschapsplanners, notarissen en fiscalisten. Maar ook familierechtadvocaten, boedelafwikkelaars, executeurs, goede doelen en de afdeling erfelijke ziektes van het Academisch Medisch Centrum (AMC) zijn er om vragen te beantwoorden. Het bijwonen van lezingen en workshops behoort eveneens tot de mogelijkheden.

Ruzie om oma's theelepeltje
Vaak ontaardt een sterfgeval in het uitvechten van oude vetes en loopt de verdeling van een nalatenschap uit op vervelende, voortslepende situaties die gepaard gaan met onnodig veel extra leed. "Door vroegtijdig de belangrijkste zaken te bespreken en vast te leggen, zijn veel problemen te voorkomen. Veel mensen denken dat in hun familiekring altijd netjes en rationeel gehandeld wordt, ook als het bijvoorbeeld gaat om het verdelen van de erfenis. De ervaring leert echter dat zelfs in de meest keurige families het sentiment kan omslaan en er zelfs ruzies ontstaan over een simpel theelepeltje", aldus mede-initiatiefnemer Felix Merks van Result ADR.

Erfeniszaken nog vaak taboe
De eerste editie van de Erfenisbeurs is erop gericht om - via stands en workshops - een breed publiek te informeren over erfeniskwesties als:
. Wanneer stel ik mijn testament op en wat zijn de mogelijkheden?
. Hoe voorkom ik problemen bij het verdelen van mijn nalatenschap?
. Hoe waarborg ik de continuïteit van ons familiebedrijf?
. Wat gebeurt er na mijn overlijden met mijn tweede huis in Frankrijk?
. Mijn vader is hertrouwd, wie heeft nu waar aanspraak op?
. Ik wil een legaat doen aan een goed doel: welke?
. Ik ben door een erfenis plotseling zeer vermogend geworden, wat nu? Bezoekers kunnen informatie inwinnen bij uiteenlopende deskundigen: van private bankers tot notarissen, van belasting adviseurs tot taxateurs en van advocaten tot executeurs. Ook kunnen bezoekers terecht bij experts die gespecialiseerd zijn in emotionele kwesties rondom erfenissen, zoals familietherapie en conflictbemiddeling. Bovendien is er aandacht voor specifieke onderwerpen als erfelijke ziektes, estate planning en charity. Volgens mede- initiator Gert Jan Schinkel van Sdu Uitgevers bestaat er een grote behoefte aan meer informatie over het verdelen van nalatenschappen en hoe om te gaan met erfeniszaken: "Overlijden en daaraan gerelateerde onderwerpen zoals erfenissen liggen nog altijd in de taboesfeer. Met deze beurs proberen we daar verandering in te brengen."

Over de Erfenisbeurs
De Erfenisbeurs is een gezamenlijk initiatief van Result ADR - gespecialiseerd in conflictbemiddeling - en Sdu Uitgevers. De initiators organiseerden eerder dit jaar ook de eerste Scheidingsbeurs. De Erfenisbeurs vindt plaats op zaterdag 11 oktober 2008 van 10.00 uur tot 17.00 uur in het Beatrixgebouw (Jaarbeurs), Jaarbeursplein 6a te Utrecht. Voorinschrijvingen verlopen via de website www.erfenisbeurs.nl. Kaartjes kosten in de voorverkoop 10,- en aan de deur 15,-. Voor meer informatie zie ook www.erfenisbeurs.nl