Gemeente Amersfoort

Persbericht d.d. 20 juni 2008.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Week van de Geschiedenis Amersfoort: Ongelooflijke Verhalen (11 - 17 oktober 2008) Programma georganiseerd door Archief Eemland, Bibliotheken Eemland, Gilde Amersfoort, Museum Flehite, RACM en Volksuniversiteit Amersfoort.

Van 11 t/m 19 oktober is de landelijke Week van de Geschiedenis. Het thema in 2008 is "Verhalen van Nederland". Ook Amersfoort zit vol verhalen waarmee de geschiedenis pas echt tot leven komt. Samen met vaste partners als Bibliotheken Eemland, Gilde Amersfoort, Museum Flehite, RACM en Volksuniversiteit organiseert Archief Eemland dit jaar voor het eerst een gezamenlijk programma onder de noemer "Ongelooflijke verhalen". Met dit thema legt Amersfoort een link tussen het thema van de Week van de Geschiedenis en het jaar van het religieus erfgoed. In een stad met van oudsher zoveel verschillende kerkelijke gezindheden en religieuze overtuigingen; in een stad vol religieuze monumenten, museumvoorwerpen en archiefstukken; in zo'n stad liggen de verhalen voor het oprapen. Wat dacht u van de boeiende verhalen over de begraafplaatsen in de stad, of over de verschillende kapellen en kloosters, de één zichtbaar aanwezig, de ander een goed bewaard geheim. Wat is eigenlijk uw eigen verhaal hierbij? Heeft u een bijzondere herinnering aan een religieus object of een gebeurtenis? Vertel het ons in de Week van de Geschiedenis Amersfoort en uw verhaal wordt voor eeuwig bewaard in de annalen van de stadsgeschiedenis. Hieronder alvast een voorproefje, voor het volledige programma adviseren wij u de website van Archief Eemland of die van de partners in de gaten te houden.

Vrijdag 10 oktober: Aftrap Week van de Geschiedenis Amersfoort: Ongelooflijke Verhalen

Zaterdag 11 oktober: Archiefschatten van Amersfoort

Donderdag 16 oktober: Stadswandeling langs "Verborgen heilige plaatsen" in de binnenstad van Amersfoort

Vrijdag 17 oktober: Lezing over en fietstocht langs "Begraafplaatsen"

Maandag 13 oktober t/m donderdag 16 oktober: Inloopspreekuur "Wat is uw eigen ongelooflijke verhaal?" Op vrijdag 17 oktober: filmopnames van de geselecteerde "ongelooflijke verhalen".

Lezing over 20e eeuwse klooster/internaatsarchitectuur (datum nog onbekend).

Filmprogramma in Theater de Lieve Vrouw

Digitale presentatie van Ongelooflijke verhalen uit de collecties van Archief Eemland, Museum Flehite en RACM.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met het secretariaat van Archief Eemland: secretariaatarchiefeemland@amersfoort.nl of 033-4695017.

Julia Romijn-Wixley
Hoofd Afdeling Publiek
Archief Eemland
Postbus 4000
3800 EA Amersfoort
033-4695017/4359
06-52535680
jm.romijn-wixley@amersfoort.nl
www.archiefeemland.nl