ID-Werkgever wilt van de ID-regeling af
open brief aan DWI Amsterdam

12/10/2008 21:13

Stichting Het Juttersdok

Amsterdam, 11 oktober 2008

Geachte heer Schreuder,

Juttersdok heeft heden 11 id-werknemers in loondienst. Deze mensen hebben allen capaciteiten. Ze passen echter niet in een functieprofiel voor de arbeidsmarkt. De redenen zijn divers: leeftijd, ervaring, persoonlijke omstandigheden, in de persoon gelegen kenmerken, gezondheid, leermogelijkheden, motivatie en financiele situaties zijn enkele op te noemen oorzaken. Deze mensen verdienen een salaris en ze voelen zich zeer verbonden met Juttersdok. Het werk dat deze mensen verrichten is boventallig. Hiermee bedoel ik letterlijk, we hebben in economische zin geen werk voor ze. Een aantal van deze mensen nemen al langer dan 12 jaar deel aan onze kringloopactiviteiten. Dit is mogelijk doordat we het salaris tot op heden volledig vergoed kregen van de Overheid. Per 1 januari 2009 is dit afgelopen en moeten we, of 2 mensen regulier in dienst nemen, of 10 % van de loonkosten zelf betalen. We hebben besloten 2 ID-Jutters in reguliere dienst te nemen en zodoende in ieder geval nog voor anderhalf jaar de salarissen vergoed te krijgen van deze, voor Amsterdam, zo dure participanten.

Juttersdok was een Stichting die ruimte gaf aan allerlei doelgroepen om te werken. Wij weten helemaal niet wat dat is, een sollicitatieprocedure. Nu is dit voorbij, we zijn een bedrijf geworden. Een bedrijf dat mensen werk biedt en waar kringloopartikelen worden ingezameld en verkocht. Ik heb me er lang tegen verzet, maar nu moet het dan toch, ik wilde altijd een ontmoetingsplaats bieden met activiteiten. Misschien herinnert u zich mijn uitspraak nog toen u met het busje mee kwam kijken hoe we het werk doen op Juttersdok. Ik zei: 'Bij twijfel doen, als u niet weet wat u met een deelnemer aan moet, laat hem dan maar bij mij langskomen, dit is mijn nummer 06-53392943. Misschien herinnert u zich nog mijn artikel in dagblad het Parool, waarin ik melde dat er teveel met werklozen wordt gepraat, mijn devies was, zo snel mogelijk aan de slag. Misschien kunt u zich nog voor de geest halen dat ik u een brief heb geschreven waarin ik verzocht om medewerking, dit stuk heette: 'Jutters aan de bak'. Wellicht is het aan uw aandacht ontsnapt, maar in ieder geval ging het erom dat we allerlei activiteiten hadden bedacht en dat we veel meer konden doen dan wat we al deden.

Ik vrees dat Indien een werknemer niet in staat zal zijn om zijn functie naar behoren uit te voeren, hij alsnog ontslag zal krijgen. Voor de ontslagvergoeding hebben we echter geen draagvlak, u betaalt die niet, en dit zal mogelijk leiden tot de beeindiging van al onze activiteiten. We hebben dit scenario voorgelegd aan Pantar, uw partner in deze regeling, en zij stellen dat wij als werkgever hier zelf passende oplossingen voor moeten vinden. Goed, dat doen we, bedankt. We stoppen met laagdrempeligheid, want blijkbaar mogen wij dan opdraaien voor de kosten en de malaise, indien de mensen niet meer blijken te kunnen dan wat ze al doen, namelijk meedoen in plaats van thuis zitten.

Toen las ik zaterdagmorgen in het Parool het artikel over Welzijnsorganisatie Impuls en uw reactie. Wat een fabel dat u beweert dat wij, of Impuls en andere ID-werkgevers, onze werknemers zo aan u terug mogen geven meneer Schreuder. Betaalt u dan hun salaris? Respectloos dat u, in uw functie als directeur van de Dienst Werk en Inkomen, beweert dat er werk zat is voor deze mensen. Waar en wanneer en hoezo werken ze daar dan nog niet? Is dat dan niet allereerst uw opdracht om dat te realiseren? Juttersdok heeft vanaf 1994 getracht deze mensen serieuze kansen te bieden buiten Juttersdok bij andere werkgevers, maar ook binnen onze organisatie. Dat is vaak gelukt. Wij hebben de afgelopen 16 jaar, tientallen, zo niet honderden mensen aan werk geholpen, althans een bijdrage hierin geleverd. Ook nu hebben wij ongeveer 130 mensen wekelijks bij ons actief. De suggestie dat de ID-werkgever zich zou verrijken met gratis personeel is belachelijk. Waarom stopt u dan niet de subsidie en gaat u zelf met deze mensen aan de slag? Graag ga ik in op uw aanbod dat u de ID-werknemers terugneemt en er een passende plek voor vind. Ik wil graag van deze regeling af, maar dan niet ten koste van onze 11 ID-Jutters.

Graag hoor ik van u.

Ruud Antonisse, kop van Jut, directeur en oprichter van Juttersdok





http://www.juttersdok.nl