Gemeente Hoogezand-Sappemeer

Tunnel Vosholen 15 oktober 2008 open - persbericht 055, 2008

Nieuwe verbinding ontlast Kalkwijk en Kleinemeersterstraat. Er is veel over gesproken en hard aan gewerkt, maar op 15 oktober 2008 om 12.00 uur is het zover. De tunnel onder het spoor die Boswijk rechtstreeks verbindt met de woonwijk De Vosholen gaat dan open voor het verkeer. De wethouders F.J.A. Luijckx en H. Struik, vergezeld door de directeur van Prorail Noord-Oost, de heer C. de Vries, zullen dan de openingshandeling verrichten.

De tunnel zal pas aan het eind van het eerste kwartaal 2009 rechtstreeks aansluiten op de weg De Vosholen via de nog aan te leggen verbindingsweg, de Croonhoven. Dat is de uiteindelijke situatie. Met de openstelling van de tunnel wil het college van Burgemeester en Wethouders daar niet op wachten. Via de Vaartwijk wordt de woonwijk De Vosholen tijdelijk aangesloten op de tunnel. Nagegaan wordt nog of op de Vaartwijk - De Polder verkeersremmende maatregelen moeten worden getroffen. Van begin af aan wordt de hoeveelheid verkeer door de tunnel bijgehouden om na te gaan of in verband met de verkeersveiligheid aanvullende verkeersremmende maatregelen moeten worden getroffen.

De openstelling van de tunnel is ook een moment waar de winkeliers in Sappemeer reikhalzend naar hebben uitgekeken. De bereikbaarheid van hun winkels voor de bewoners vanuit De Vosholen wordt met de openstelling van de tunnel aanzienlijk verbeterd.

Voor de bewoners van de Beukemastraat, de Kalkwijk en de Kleinemeersterstraat is de openstelling ook een verbetering. Inwoners van de in aanbouw zijnde woonwijk De Vosholen kunnen straks via de Klinker naar de Noorderstraat in Sappemeer en verder. Omrijden via omliggende straten behoort na 15 oktober tot het verleden omdat de woonwijk De Vosholen dan ook aan de noordzijde een toegangsweg heeft.

De tunnel is geschikt voor verkeer tot een hoogte van 2.90 meter zodat vrachtverkeer géén gebruik van deze route kan maken. De aansluiting van De Vosholen via de Croonhoven op de tunnel is gereed aan het einde van het eerste kwartaal van 2009. Dan zal ook de tijdelijke aansluiting op de Vaartwijk komen te vervallen.