Universiteit van Amsterdam

Folia, oudste universiteitsblad van Nederland, viert 60-jarig jubileum

Woensdag 15 oktober, 17.30 - 20.00 uur

Locatie: CREA Café, Turfdraagsterpad 17, Amsterdam

Folia, weekblad voor de Universiteit van Amsterdam, zag op 13 oktober 1948 als Folia Civitatis het levenslicht, en is daarmee het oudste universiteitsblad van Nederland. Op woensdag 15 oktober wordt in CREA Café van 17.30 tot 20.00 uur een feestelijke bijeenkomst gehouden om dit te vieren.

Karel van der Toorn, voorzitter van het College van Bestuur van de UvA, zal zijn licht laten schijnen over de impact van een onafhankelijk nieuwsmedium binnen de universiteit. Ook lanceert hij een nieuw initiatief op het gebied van journalistiek in het hoger onderwijs. Folia-hoofdredacteur Jim Jansen gaat in op de multimediale toekomst van universiteitsbladen in het algemeen en die van Folia in het bijzonder.

U bent van harte uitgenodigd om aanwezig te zijn tijdens deze bijeenkomst.

Begonnen als het mededelingenblad van de universiteit, met Propria Cures als bijlage, is Folia uitgegroeid tot een veelzijdig weekblad met een site die dagelijks ververst wordt. Folia is een van de laatste universiteitsbladen die onafhankelijk opereert en om dat te waarborgen wordt het blad uitgegeven door de speciaal hiertoe opgerichte Stichting Folia Civitatis.

Bekende schrijvers hebben hun eerste journalistieke ervaringen opgedaan op de redactie van Folia. Boudewijn Büch, Theo van Gogh, Aaf Brandt Corstius, Beau van Erven Dorens en Joris Luyendijk waren in het verleden redacteur bij Folia. En met name de Volkskrant en NRC Handelsblad zijn altijd trouwe afnemers geweest van door Folia ontdekte talenten.

Dat de zestig jaar van het bestaan van Folia niet altijd even rustig zijn verlopen en het blad een rijk verleden kent, zal niemand verbazen. Meer hierover staat in het speciale nummer van Folia dat ter gelegenheid van Folia's 12e lustrum zal verschijnen. Oud-redacteuren, oud-bestuursleden, oud-redactieraadsleden en andere betrokkenen zijn gevraagd mee te werken en een sappige anekdote, een spannende rel, het verslag van een gortdroge vergadering, een cynische of juist feestelijke tekening of illustratie, en hun mooiste of juist slechtste herinnering aan Folia op papier te zetten. Gezien de rijke geschiedenis van Folia en degenen die nu hun bijdragen leverden belooft dit nummer een echt bewaarnummer te worden. Het jubileumnummer wordt op woensdag 15 oktober in het bijzijn van veel Folia-betrokkenen en Folia-relaties aangeboden aan de oudste aanwezige 'Foliant'.


Noot voor redacties