Hoogheemraadschap Schieland en de Krimpenerwaard


Veerpoort Schoonhoven sluit

PERSBERICHT

Hoogheemraadschap test waterveiligheid

Op woensdag 15 oktober sluit het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard vanaf 20.00 uur de Veerpoort in Schoonhoven. Naast de Veerpoort sluit het hoogheemraadschap ook andere `coupures' in de waterkeringen in de Krimpenerwaard. Met de sluiting test het hoogheemraadschap de waterveiligheid van een deel van het werkgebied.

Coupures zijn plaatselijke verlagingen in de waterkeringen, bijvoorbeeld omdat er een inrit loopt vanaf de dijk naar een woning of een bedrijventerrein. Ook de opgangen naar het veer in Krimpen aan de Lek en in Schoonhoven hebben een plaatselijke verlaging, zodat auto's de veerponten kunnen oprijden.

De coupures in de dijken in het gebied van de Krimpenerwaard worden voornamelijk gesloten door middel van schotbalken. Voor extra versteviging en afdichting kunnen ook nog zandzakken en klei worden gebruikt. Alleen bij de Veerpoort in Schoonhoven houden deuren het water buiten.

Het hoogheemraadschap heeft de overige coupures in het werkgebied al eerder getest. Een bijzondere coupure die wordt getest is de Willemsspoortunnel bij treinstation Blaak. In de tunnelbuizen zijn speciale schuiven aangebracht die het water van de Nieuwe Maas kunnen keren.

Sluiting bij hoge waterpeilen

Voor elk van de coupures is vastgesteld bij welk waterpeil deze gesloten moeten worden. Bij het veer in Krimpen aan de Lek wordt de coupure gesloten wanneer de rivier een waterstand heeft bereikt van NAP + 3,50 meter. De Veerpoort in Schoonhoven wordt gesloten bij een peil van NAP + 2,70 meter.

In de toekomst neemt de afvoer van rivierwater alleen maar toe, met een hogere rivierwaterstand als gevolg. Het hoogheemraadschap gaat de coupures daarom vaker testen, om de werking van de afsluitingen te waarborgen.

Coupures die worden gesloten zijn:


* Veerpoort Schoonhoven

* Keersluis Schoonhoven

* Coupure Ammerstol, Lekdijk 93/95 in Ammerstol
* Coupure Veerstoep, Dorpsstraat 1, Krimpen aan de Lek
* Coupure Boogaert, Dorpsstraat 45, Krimpen aan de Lek
* Coupure De Hoop, Middelland 35, Krimpen aan de Lek
* Coupure Poldersedijk, Poldersedijk 1, Krimpen aan den IJssel
* Coupure Rook, IJsseldijk 379, Krimpen aan den IJssel

Overlast

Het testen van de coupures geeft mogelijk overlast. De Veerpoort in Schoonhoven is tussen 20.00 en 21.00 uur gesloten voor doorgaand verkeer. Ook verkeer van het veer in Krimpen aan de Lek ondervindt hinder, maar de pont blijft bereikbaar. De overige sluitingen geven voor het doorgaand verkeer geen overlast.