Politie Limburg-Zuid

TV-reportage internationale ENFSC-conferentie

GEZAMENLIJK PERSBERICHT HOGESCHOL ZUYD EN POLITIE LIMBURG-ZUID

Vanuit Duitsland blijkt grote belangstelling te bestaan voor de European Network Forensic and Security Conference 2008 (ENSFC 2008) die van 15 tot en met 17 oktober in Heerlen wordt gehouden om organisaties en mensen meer alert te maken op de enorme schade die ze kunnen oplopen door computercriminaliteit en hoe ze zich daartegen met de meest moderne middelen beter kunnen wapenen.

De WDR-televisie uit Aken is vooral geĂŻnteresseerd in een aantal speciale workshops voor kinderen en ouders over risico's van de digitale snelweg en zal daarvan woensdagochtend opnamen maken. Volgens plan wordt de reportage van Claudia Zimmermann woensdagavond tussen 19.30 uur en 20.00 uur uitgezonden op WDR 3 Lokalzeit. Tevens is het de bedoeling dat Boudewijn Mayeur van de Politie Limburg-Zuid en lid van de landelijke politie expertisegroep Digikids als studiogast een toelichting geeft op het project.

75 kinderen doen spelenderwijs mee aan workshop Politie Zuid-Limburg en het Regionaal Platform
Criminaliteitsbeheersing Zuid-Limburg werken nauw samen met Hogeschool Zuyd bij de organisatie van de internationale conferentie. Het programmaonderdeel dat speciaal voor kinderen is opgezet, kwam tot stand in samenwerking met de landelijke politie expertisegroep Digikids. Via kinderopvang Humanitas in Heerlen zijn 75 kinderen aangemeld die spelenderwijs alert worden gemaakt op gevaren die zij kunnen lopen op de digitale snelweg en hoe ze daartegen kunnen worden beschermd.
Ook hebben ouders en verzorgers van kinderen zich via Humanitas kunnen aanmelden voor speciale op deze groep gerichte presentaties. Daarbij wordt vooral ingegaan op gedrag en mentaliteitsvormen van kinderen op het internet, wetgeving en digitale ontwikkelingen in begrijpelijke taal.
"Dat we kinderen al op jonge leeftijd bewust maken voor gevaar dat ze in het verkeer lopen, is algemeen geaccepteerd. Datzelfde moeten we zeker ook doen als ze zich op digitale snelweg begeven. De conferentie is beslist niet alleen bedoeld voor digibeten of cybercobs", zegt Joep Aerts, senior docent Hogeschool Zuyd, Netwerk Infrastructuur Design.

In parallelle sessies en workshops wordt ingegaan op fraude & security, forensisch onderzoek, juridische aspecten & bewustmaking. Door de samenwerking van de Politie Limburg-Zuid met Hogeschool Zuyd is de organisatie is er in geslaagd een aantal deskundigen naar de ENFSC 2008 te halen, die tot de absolute wereldtop behoren, zoals de keynotespeakers Laura Chappell van de Wireshark University en Graham Butler van Bitek International Inc. "Ter illustratie van de breedte van het programma noem ik Manon Thomas die op de conferentie een informatietoer start, die ze door het land gaat maken naar aanleiding van haar ervaringen met compromitterende beelden op internet", aldus Joep Aerts.