Overdracht van het Verzetsherdenkingskruis

Het Verzetsherdenkingskruis met de bijbehorende banier van het Oorlogsvrijwilligers Bataljon Friesland wordt woensdag 15 oktober overgedragen aan het Regiment "Johan Willem Friso". Het Oorlogsvrijwilligersbataljon Friesland is historisch verbonden met het huidige regiment "Johan Willem Friso". De huidige Regimentscommandant, tevens commandant 44 Pantserinfanteriebataljon Johan Willem Friso", neemt het Verzetsherdenkingskruis en het bijbehorende bannier in over in het front van het Regiment, veteranen en nabestaanden van het Oorlogsvrijwilligersbatajon Friesland.

Na de Tweede Wereldoorlog werden het 1e Regiment Infanterie en het 9e Regiment Infanterie weer geactiveerd. Prins Bernhard riep in april 1945 vrijwilligers op om de vooroorlogse situatie in Nederlands-Indië te herstellen. Met ingang van 16 september 1945 werd het eerste bataljon vrijwilligers van het negende Regiment Infanterie (1-9 R.I.) gevormd door de voormalige Binnenlandse Strijdkrachten uit de provincie Friesland. Na de oprichting werd het bataljon uitgezonden naar voormalig Nederlands-Indië. Na de terugkeer in 1948 werd het bataljon opgeheven. De hechte band tussen de veteranen en de band met het oude 9 Regiment Infanterie is echter nooit verwaterd.

Het vrijwilligersbataljon Friesland kreeg voor haar daden tijdens de Tweede wereldoorlog het Verzetsherdenkingskruis. Het Verzetsherdenkingskruis werd bij gelegenheid van de 35ste herdenking van de bevrijding ingesteld bij Koninklijk besluit (nr. 104) en is bestemd voor deelnemers aan het verzet tegen de bezetters van Nederlands grondgebied in de Tweede Wereldoorlog.

Het Regiment Infanterie Johan Willem Friso werd op 1 juli 1950 opgericht, en was de voortzetting van het voormalige 1e en 9e Regiment Infanterie. Het 1e en 9e Regiment Infanterie waren voor de Tweede Wereldoorlog gelegerd in Assen en Leeuwarden, vandaar de vernoeming naar de stadhouder van Friesland, Groningen en Drenthe: Johan Willem Friso.

De overdracht van het Verzetsherdenkingskruis aan het 'jonge' regiment symboliseert de verbondenheid tussen de oude en jonge veteranen en waarborgt de voortzetting van de regimentstradities.

Noot voor redacties (

RVD Mediafeed