Nederlands Vaccinatie Instituut


Workshop noodvaccinaties Europa

dinsdag, 14 oktober 2008

Op woensdag 15 en donderdag 16 oktober buigen Europese vaccinspecialisten zich in Amsterdam over de vraag hoe Europa noodvaccins moet regelen wanneer nieuwe infectieziekten zoals SARS of Q-koorts zich plotseling voordoen. Een belangrijk thema dat behandeld zal worden is: hoe zorgen we ervoor dat er op tijd noodvaccins voor handen zijn voor de Europese bevolking? Infectieziekten en gezondheid zijn thema's die de lidstaten van de Europese Unie nationaal regelen. Aangezien virussen en bacteriën zich niet aan landsgrenzen houden, is het van groot belang dat de lidstaten samenwerking zoeken om infectieziekten gezamenlijk te bestrijden. Hiertoe is het Europese project INSIGHT gestart dat door het Nederlands Vaccin Instituut gecoördineerd wordt. Uit het verleden blijkt dat infectieziekten het best worden bestreden met behulp van vaccins.

Europese samenwerking

Het doel van het INSIGHT-project is het verbeteren van Europese samenwerking op het gebied van (nood)vaccinatieprogramma's. Deze verschillende Europese vaccinatieprogramma's richten zich op wat landen zullen doen in noodsituaties veroorzaakt door plotseling voorkomende (nieuwe) infectieziekten en bioterrorisme.

Aan het project nemen negen landen, deel te weten Nederland, België, Denemarken, Finland, Noorwegen, Polen, Slovenië, Zweden en het Verenigd Koninkrijk. Het project is mogelijk gemaakt door steun van de Europese Commissie en de landen die aan het project deelnemen.

Tijdens de workshop zullen afgevaardigden van Europese lidstaten aan de hand van een 'discussion paper' zich uitspreken over gewenste samenwerking op het gebied van noodvaccinatie in Europa. Tevens wordt besproken hoe vaccinontwikkeling en -productie mogelijk versneld kan worden door samenwerking. Het doel van de 'discussion paper' en de workshop is bijdragen aan nieuw Europees beleid op het gebied van noodvaccinatie.