FNV Bouw de bouwplaats op voor hogere kilometervergoeding

14/10/2008 14:06

FNV Bouw

Op 15 oktober deelt FNV Bouw stickers uit op vijf grote bouwplaatsen in Nederland. Reden: de kilometervergoeding is ontoereikend om de werkelijk gemaakte reiskosten te dekken. Werknemers in de bouw - en vele anderen - moeten geld toe leggen op hun reiskostenvergoeding.

De onbelaste kilometervergoeding staat al jaren op 19 cent. Terwijl de benzineprijzen en overige autokosten stijgen. FNV Bouw wil dat het kabinet de onbelaste kilometervergoeding verhoogt. Daarnaast zal de bond aan de cao-tafel onderhandelen over de hoogte van de reiskostenvergoeding. FNV Bouw wil een hogere kilometervergoeding.

Woensdag 15 oktober 2008:

12:30 - 13:00, Bouwplaats Laan van Orden, Apeldoorn

12:30 - 13:00, Bouwplaats Poort van Terwijde, Leidsche Rijn;

12:30 - 13:00, Bouwplaats Beekpoort, Weert

13:00 - 13:30, Bouwplaats Laurenshof, Rotterdam;

13:00 - 13:30, Bouwplaats Kloosterveste, Assen;

FNV Bouw: De kilometervergoeding moet omhoog

FNV Bouw komt in actie voor een verhoging van de kilometervergoeding. Vooral de onbelaste kilometervergoeding is de vakbond een doorn in het oog. FNV Bouw had gehoopt dat het kabinet tijdens het Najaarsoverleg met plannen voor een hogere onbelaste vergoeding over de brug zou komen, maar die toezegging bleef uit. FNV Bouw wacht niet langer af en roept op tot actie. Afgelopen week vielen al 300.000 stickers op de mat bij 130.000 FNV Bouw-leden.

"Het gat tussen de werkelijke kosten en de netto vergoeding is te groot geworden." Dat zegt Dick van Haaster, voorzitter van FNV Bouw. "Het probleem is tweeledig: Allereerst betalen werkgevers niet genoeg om de werkelijke kosten te vergoeden. Ten tweede betaal je over de reiskostenvergoeding boven de 19 cent belasting. FNV Bouw wil een verhoging van de onbelaste kilometervergoeding in verband met de gestegen brandstof-prijzen. Daarnaast zal FNV Bouw een hogere reiskostenvergoeding aan de cao-tafel aan de orde stellen."

Door onregelmatige werktijden, wisselende werkplekken en materiaalvervoer is het openbaar vervoer geen optie voor 80% van de leden van FNV Bouw. In de sector gaat het totaal om ruim 400.000 mensen voor wie de auto het enige alternatief is. De helft van de ondervraagden geeft aan verplicht zijn eigen auto te moeten gebruiken voor zakelijk gebruik en woon-werkverkeer. Dat blijkt uit onderzoek van ADV Market Research, gedaan in opdracht van FNV Bouw.

85% van de ondervraagden zegt dat de kilometervergoeding niet toereikend is om de werkelijke reiskosten te dekken. De ANWB heeft begin dit jaar een indexatie toegepast op de onbelaste kilometervergoeding; 22 cent per kilometer is het minimum. Daarmee worden variabele kosten zoals brandstof, variabele afschrijving, reparaties, onderhoud en banden gedekt. Maar dan is de automobilist er nog niet. Een middenklasse auto kost in totaal al gauw 35 cent per kilometer.

FNV Bouw wil het kabinet onder druk zetten. Organisaties van werkgevers en de FNV zijn het eens over een verhoging van de onbelaste kilometervergoeding. Eind november komt het ministerie van Financiën met zijn begroting en FNV Bouw verwacht een stap richting een hogere onbelaste kilometervergoeding. Het ministerie zegt dat verhoging te duur is en 100 miljoen euro per cent verhoging zou kosten. Onzin zegt FNV Bouw. Van Haaster: "Als de reiskostenvergoeding op de cao-tafel verhoogd wordt, dan wordt het verschil tussen het onbelaste- en belastbare deel groter. Minister Bos strijkt miljoen euro's extra op per cent verhoging die wij uitonderhandelen. De kern is dat de reiskostenvergoeding geen inkomen is, maar een (te lage) vergoeding voor onvermijdelijke kosten. Dat moet veranderen."

FNV Bouw verspreidt stickers via leden en via de bouwplaatsen. Leden en sympathisanten kunnen deze stickers op hun auto plakken om FNV Bouw te steunen en een signaal af te geven. 77% van de ondervraagden zegt FNV Bouw te steunen in zijn strijd om een hogere kilometervergoeding. In de eerste actieperiode worden 400.000 stickers verspreid.

Meer informatie:

Algemeen: Renée de Vries, 0653212017 of Hans Walthie, 0653819669, Persvoorlichting FNV Bouw;

Apeldoorn: Pieter Adelaar, communicatie FNV Bouw, 06200 83 016;

Leidsche Rijn: Renée de Vries, persvoorlichting FNV Bouw, 0653212017;

Weert: Hans Wijers, regiobestuurder FNV Bouw, 0651420897;

Rotterdam: Hans Walthie, persvoorlichting FNV Bouw, 0653819669;

Assen: Deddy Doornbos, regiobestuurder FNV Bouw, 0612848537.