Gemeente Franekeradeel


Officiële bekendmakingen 15 oktober 2008, Franeker Courant

Bouwaanvragen

Burgemeester en wethouders maken overeenkomstig de Woningwet bekend dat in de periode van 25-09-2008 t/m 08-10-2008 de volgende lichte en reguliere bouwaanvragen zijn binnengekomen:

* Breedeplaats 10 te Franeker het veranderen van de gevel en de reclame-uiting

* Heerengracht 9 te Franeker aanbrengen van reclame
* Vijverstraat 12 te Franeker bouwen van een garage/berging
* Stasjonswei 2 te Tzummarum bouwen van een zwembad
* J H Pameijerstraat 6 te Franeker bouwen van een bijkeuken
* Rijksweg 22 te Herbaijum veranderen/renoveren van het cafe-bedrijf
* Parklaan 47 A te Franeker vergroten van de woning
* Harlingerweg 11 te Franeker vernieuwen van reclame
* Rients Koopmansstraat 7 te Franeker vergroten/veranderen van de woning en bouwen schuurtje (legaliseren)

* Buorren 43 S016 te Tzummarum bouwen van een prieel (legaliseren)
* Voorstraat 34 te Franeker aanbrengen van gevelreclame (legaliseren)

* Sint Martiniplantsoen 43 te Franeker aanbrengen van een reclamebord (legaliseren)

Deze bouwaanvragen worden behandeld in de Welstandscommissie. De vergaderingen van de Welstandscommissie zijn openbaar en vinden op maandagmorgen in de oneven weken van 9.30 - 11.00 uur plaats in het gemeentehuis. U bent hierbij van harte welkom! Wilt u weten wanneer een bouwplan wordt behandeld, kijkt u dan op de website www. franekeradeel.nl.

Wij attenderen u er op dat tegen een aanvraag om bouwvergunning geen bezwaarschrift kan worden ingediend. Een bezwaarschrift kan pas worden ingediend na het verlenen van de bouwvergunning.

Verleende vergunningen 25-09-2008 t/m 08-10-2008

Reguliere bouwaanvraag

* Hitzumerweg 2 te Achlum vergroten van de ligboxenstal 2008-09-30

Lichte bouwaanvragen

* Tjalk 11 te Franeker bouwen van een dakkapel en een erker 2008-09-29

* Jonkerschap 15 te Achlum bouwen van een dakkapel op voor- en achterdakvlak 2008-09-29

* Schoener 6 te Franeker vergroten van een berging 2008-09-29
* Noord 17 te Franeker renoveren/veranderen/vergroten van een woning 2008-10-01

* De Gideon 11 te Franeker vergroten van de woning 2008-10-01
* Kamstrastraat 25 te Franeker veranderen garage tot hondentrimsalon en het bouwen van een kap 2008-10-01

* L J M Beelplein 2 te Franeker veranderen van een garage 2008-10-01
* Neptunusbaan 28 te Franeker veranderen van een kozijn 2008-10-01

Reguliere bouwvergunning 2e fase

* Professor Tydemastraat Professorenbuurt Franeker bouwen van 4 stuks 3 onder 1 kap woningen 2008-09-25

Sloopvergunning

* Nabij de zeedijk Koehool te Tzummarum slopen van een bunker, besluitdatum 2008-09-16, verzonden 2008-10-15

Indien u het niet eens bent met één van bovengenoemde besluiten, kunt u binnen zes wekenna verzending van dit besluit een schriftelijk en gemotiveerd bezwaarschrift indienen bij het college van burgemeester en wethouders van Franekeradeel, Postbus 58, 8800 AB te Franeker. Het bezwaarschrift dient tenminste de volgende onderdelen te bevatten: naam en adres van de indiener;

* de dagtekening;

* een omschrijving van het besluit waartegen het bezwaar is gericht;
* de gronden van het bezwaar;

* een ondertekening.

Indien u een bezwaarschrift heeft ingediend, kunt u tevens op grond van artikel 8:81 van de Algemene wet bestuursrecht de President van de Arrondissementsrechtbank te Leeuwarden verzoeken om een voorlopige voorziening te treffen, indien u van mening bent dat de onverwijlde spoed dat, gelet op de betrokken belangen, vereist. Een verzoek om voorlopige voorziening dient u te richten aan de President van de Arrondissementsrechtbank te Leeuwarden, Sector Bestuursrecht, Postbus 1702, 8901 CA te Leeuwarden. Ook dient u een kopie van het bezwaarschrift te overleggen.

Verkeersbesluit

Burgemeester en wethouders van Franekeradeel maken bekend dat met ingang van 16 oktober '08 bij de afdeling Bouwen en Milieu, Harlingerweg 18 te Franeker, gedurende zes weken voor belanghebbenden het verkeersbesluit ter inzage ligt betreffende:


- het aanwijzen van de woonbuurt Hamburgerrak te Franeker als 30 km/h.-zone.

De aandacht wordt erop gevestigd, dat degene wiens belang rechtstreeks bij een besluit is betrokken, op grond van de Algemene wet bestuursrecht, gedurende genoemde termijn bij ons een bezwaarschrift indienen.
Een bezwaarschrift dient te worden ondertekend en te zijn voorzien van naam en adres van de indiener; de dagtekening; een omschrijving van het besluit waartegen het bezwaar is gericht en de gronden van het bezwaar.

Bestemmingsplan "Sexbierum - Uitbreiding glastuinbouw"

Burgemeester en wethouders van Franekeradeel maken bekend, dat de gemeenteraad in de vergadering van 2 oktober 2008 heeft besloten het bestemmingsplan "Sexbierum - Uitbreiding glastuinbouw" -gewijzigd- vast te stellen.

In afwijking van het ontwerp, zoals dat ter inzage heeft gelegen, is het bestemmingsplan ten aanzien van de volgende onderdelen gewijzigd:
* De rooilijnen worden gemeten vanaf de bestemmingsgrens en die ligt op hart sloot. Uit het waterhuishoudingplan volgen de definitieve maten van de watergangen. Die zijn niet overal gelijk waardoor de rooilijnen gaan verspringen. Voor de vaste rooilijnen van de waterbassins en de bedrijfswoning is dat een probleem. De voorschriften zijn hierop aangepast.

* Bedrijfsgebouwen mogen bij recht maximaal 10 meter hoog worden. Ter wille van een architectonisch accent bij de ingang van de bedrijfsgebouwen kan het wenselijk zijn een grotere hoogte toe te staan. Hiervoor is een binnenplanse vrijstelling opgenomen voor 15% van de oppervlakte van de bedrijfsgebouwen waarbij de hoogte om architectonische redenen 25% meer mag zijn van de bij recht toegestane 10 meter.

* In voorschrift 3.2.2 sub c is de term `hoofdmassa' vervangen door `architectonisch accent' omdat de term `hoofdmassa' voor verwarring kan zorgen. Tevens zal `Verkeer 2' vervangen worden door `Verkeer 1' omdat het de bedoeling is dat het architectonisch accent symmetrisch gesitueerd gaat worden ten opzichte van Verkeer
1 en niet van Verkeer 2, zoals nu is opgenomen.
* De voorschriften zijn zo aangepast dat alle afspraken, zoals die in het Convenant lichtemissie gemaakt zijn voor het jaar 2014, juridisch vertaald zijn en daardoor afdwingbaar worden.
* Er is meer ruimte nodig tussen randsloot en bouwblok kassen aangezien eerder een onderhoudspad tussen "plint"(dijklichaam) ontbrak. Het bouwvlak op de kaart is hierop, aan de zuidkant, aangepast.

* Aangezien in het openbaar gebied aan de westzijde windscheggen gerealiseerd worden kan de "plint" op het uit te geven terrein vervallen, deze is dan niet meer te zien.

Het bouwvlak op de kaart is hierop, aan de westkant, aangepast.
* Vanwege de bredere watergang aan de noordkant waarvan de definitieve maat uit het waterhuishoudingplan volgt, moet de strook tussen bouwblok en grens uitgeefbaar groter worden. Het bouwvlak op de kaart is hierop, aan de noordkant, aangepast.
* Bij de uitbreiding aan de achterkant van huidig Hartman (in de noordwest hoek) ligt het bouwblok direct tegen de groenbestemming aan. Ook hier moet een grotere strook aangehouden worden vanuit het hart van de sloot en de beheersstrook. De kaart is hierop aangepast.

* Bovenstaande werkt door in de uit te werken regels van artikel 8. Artikel 8 is hierop aangepast.

Dit betekent dat het bestemmingsplan:

* voor wat betreft aanpassingen op de plankaart aan het bouwvlak in de "noordwesthoek " en het "grote" bouwvlak aan de zuid- , west- en noordzijde gewijzigd is vastgesteld; en

* voor wat betreft de voorschriften 3.2.2, 3.2.4, 3.2.5, 3.4, 3,5 en 8.2.1, 8.2.6 en 8.2.8 gewijzigd is vastgesteld.

In de toelichting op het bestemmingsplan zijn de volgende paragrafen aangepast:

* paragraaf 4.2.2, daarin is een stuk over weidevogelcompensatie toegevoegd;

* paragraaf 4.5.1, daarin is een stuk over bodem toegevoegd;
* paragraaf 4.8, daarin is een meer uitgebreide tekst over duurzame energie opgenomen.

Daarnaast is naar aanleiding van de zienswijze van Hûs en Hiem de bijlage bij de toelichting, met daarin opgenomen de Welstandscriteria, aangepast.

Het voorliggende bestemmingsplan vormt de planologisch-juridische basis voor de uitbreiding van de glastuinbouw bij Sexbierum. Het plangebied wordt begrensd door de Juckemaleane in het noorden, de Slachte en de Frjentsjerterdyk in het oosten, de Sexbierumervaart in het zuiden en de Sexbierumeropvaart in het westen. In het streekplan van de provincie Fryslân is ruimte voor een uitbreiding van 450 ha glastuinbouw in Noordwest Fryslân. Een deel van deze uitbreiding staat gepland bij Sexbierum, aan de zuidkant van het dorp, aansluitend bij de bestaande glastuinbouw. De gemeente Franekeradeel, de provincie Fryslân en de Dienst Landelijk Gebied hebben op 2 april 2008 daarvoor een samenwerkingsovereenkomst getekend. Het bestaande glastuinbouwgebied ten zuiden van Sexbierum zal met ruim 200 ha kunnen uitbreiden. Om de glastuinbouw te kunnen ontwikkelen voorziet het bestemmingsplan in de bouw van kassen en aanverwante bouwwerken. Teneinde de voorziene uitbreiding van de glastuinbouw mogelijk te maken is een bestemmingsplan en een MER opgesteld.

Het bestemmingsplan ligt, met de bijbehorende stukken, met ingang van 16 oktober 2008 gedurende zes weken voor een ieder ter inzage tijdens de openingstijden van het Gemeentehuis bij de afdeling Bouwen en Milieu, Harlingerweg 18 te Franeker. Desgewenst kunnen deze stukken buiten kantooruren ten minste gedurende drie aaneengesloten uren worden ingezien. Hiervoor kan een afspraak gemaakt worden met de heer P.D. van der Ploeg van de afdeling Bouwen en Milieu (telefoon 0517-380438). De genoemde stukken staan tevens op de website van de gemeente Franekeradeel, www.franekeradeel.nl.

Gedurende de termijn van ter inzage ligging kunnen schriftelijke dan wel mondelinge bedenkingen worden ingediend door:
* degene die een zienswijze heeft ingediend bij de gemeenteraad;
* een belanghebbende die aantoont dat hij redelijkerwijs niet in staat is geweest, overeenkomstig artikel 23 Wet op de Ruimtelijke Ordening, zijn zienswijze bij de gemeenteraad kenbaar te maken;
* een ieder die bedenkingen heeft tegen de door de gemeenteraad aangebrachte wijzigingen ten opzichte van het ontwerpbestemmingsplan.

Bedenkingen dienen te worden gericht aan Gedeputeerde Staten van Fryslân, Postbus 20120, 8900 HM Leeuwarden.

Vaststelling van het Bestemmingsplan Dongjum - Uitbreiding

Burgemeester en wethouders van Franekeradeel maken bekend dat de gemeenteraad in de vergadering van 2 oktober 2008 heeft besloten het Bestemmingsplan Dongjum - Uitbreiding (gewijzigd) vast te stellen.

Het bestemmingsplan bevat de planologisch-juridische regeling voor de uitbreiding van Dongjum. De uitbreiding betreft de -gefaseerde- realisering van 17 woningen aan de zuidkant van Dongjum in de hoek ten oosten van de Franekerweg en ten zuiden van de Dorpsstraat. Ten opzichte van het ontwerp-bestemmingsplan bevat het vastgestelde plan enkele (ambtshalve) wijzigingen. De wijzigingen betreffen aanpassingen van de plankaart, bestaande uit een geringe verschuiving van het meest oostelijk gelegen bouwvlak voor twee-onder een kap-woningen en een geringe versmalling van de bebouwingsvrije zone.

Het bestemmingsplan ligt met de bijbehorende stukken met ingang van 16 oktober 2008 gedurende zes weken voor een ieder ter inzage tijdens de openingstijden van het Gemeentehuis bij de afdeling Bouwen en Milieu, Harlingerweg 18 te Franeker.

Gedurende de termijn van ter inzageligging kunnen schriftelijke dan wel mondelinge bedenkingen worden ingediend door:
* degene die een zienswijze heeft ingediend bij de gemeenteraad;
* een belanghebbende die aantoont dat hij redelijkerwijs niet instaat is geweest, overeenkomstig artikel 23 van de Wet op de Ruimtelijke |Ordening, zijn zienswijze bij de gemeenteraad kenbaar te maken;

* een ieder die bedenkingen heeft tegen de door de gemeenteraad aangebrachte wijzigingen ten opzichte van het ontwerpbestemmingsplan.

Bedenkingen dienen te worden gericht aan Gedeputeerde Staten van Fryslân, Postbus 20120, 8900 HM Leeuwarden.

Onherroepelijk goedkeuringsbesluit "Correctieve en partiële herziening van het Bestemmingsplan Franeker - Binnenstad"

Burgemeester en wethouders van Franekeradeel maken ter voldoening aan het bepaalde in artikel 28 lid 6 van de Wet op de Ruimtelijke Ordening bekend, dat het besluit van Gedeputeerde Staten van Fryslân, d.d. 21 juli 2008, kenmerk 00771851, strekkende tot goedkeuring van het bestemmingsplan "Correctieve en Partiële herziening van het bestemmingsplan Franeker-Binnenstad", onherroepelijk is geworden.

Het goedkeuringsbesluit en het bestemmingsplan liggen met ingang van 16 oktober 2008 tijdens de openingstijden van het Gemeentehuis, Harlingerweg 18 te Franeker, op de afdeling Bouwen en Milieu voor een ieder ter inzage.

Ontwerpbesluit monumentenaanvraag

Het college van burgemeester en wethouders maakt bekend dat er een aanvraag voor een monumentenvergunning is binnengekomen van:
* R. Thomas voor het renoveren van de woning op het perceel Hitzumerweg 3 te Achlum.

Wij zijn voornemens de gevraagde vergunning onder voorwaarden te verlenen

De aanvraag, de ontwerpbeschikking en de bijlagen, liggen met ingang 16 oktober 2008 voor de duur van zes weken voor een ieder ter inzage in het gemeentehuis, aan de balie van de afdeling Bouwen en Milieu, Harlingerweg 18 te Franeker. Op werkdagen liggen de stukken van 8:30 tot 12:00 uur ter inzage en op woensdags van 8:30 tot 16:30 uur en eventueel buiten de genoemde tijden, na telefonisch verzoek, op afspraak.

Gedurende de termijn van terinzagelegging kan een ieder gemotiveerd zijn/haar zienswijzen schriftelijk indienen bij het college van Burgemeester en wethouders, postbus 58, 8800 AB Franeker.

Tevens kan een ieder gedurende deze termijn aan de balie van de afdeling Bouwen en Milieu nadere informatie verkrijgen en/of mondeling zienswijzen naar voren brengen en/of verzoeken om een gelegenheid tot een gedachtewisseling over het ontwerpbesluit of telefonisch bij mevrouw I. den Haring van de afdeling Bouwen en Milieu op nummer 0517-380439.

Een afschrift van de zienswijze zal worden verzonden aan de aanvrager. Degene die een zienswijze indient kan door middel van een aparte brief verzoeken zijn/haar persoonlijke gegevens niet kenbaar te maken.

Alleen zij die tijdig schriftelijk of mondeling zienswijzen hebben ingediend tegen de ontwerpbeschikking kunnen later beroep instellen bij de Raad van State, tenzij wordt aangetoond dat men redelijkerwijs niet eerder in staat is geweest (tijdig) zienswijzen in te brengen dan wel dat de definitieve besluitvorming afwijkt van het ontwerpbesluit.

Verleende aanlegvergunning

Burgemeester en wethouders maken bekend dat aanlegvergunning is verleend voor:

* Het opvullen van een, na de sloop van de bunker, ontstane gat met klei en telaarde en het inzaaien van het opgevulde gebied aan de Sédyk 5 t.o., Tzummarum.

De aandacht wordt erop gevestigd, dat degene wiens belang rechtstreeks bij dit besluit is betrokken, op grond van de Algemene wet bestuursrecht bij ons college een bezwaarschrift kan indienen en wel binnen zes weken na de dag van verlening van de vergunning.

Ook bestaat de mogelijkheid een verzoek om voorlopige voorziening te vragen bij de president van de arrondissementsrechtbank te Leeuwarden.

Het bezwaarschrift en eventueel het verzoek om voorlopige voorziening dienen te worden ondertekend en te zijn voorzien van naam en adres van de indiener, de dagtekening, een omschrijving van het besluit waarte­ gen het bezwaar is gericht en de gronden van het bezwaar.

Verleende vrijstellingen

Burgemeester en wethouders maken bekend dat zij bij besluit van 6 oktober 2008 hebben besloten om met toepassing van artikel 19 lid 2 van de Wet op de Ruimtelijke Ordening vrijstelling te verlenen van het geldende bestemmingsplan "Buitengebied 2001", ten behoeve van:
* Het realiseren van zes appartementen ten behoeve van recreatieve logiesverstrekking in de bestaande schuur achter het woonhuis op het perceel plaatselijk bekend Franekerweg 2 te Hitzum.

Voor belanghebbenden bestaat de mogelijkheid tegen het besluit van het college binnen zes weken na de dag van bekendmaking van het besluit een beroepschrift in te dienen bij de Rechtbank Leeuwarden, sector bestuursrecht, Postbus 1702, 8901 CA, Leeuwarden (tel.058-2341555). Het beroepschrift moet worden ondertekend en moet ten minste bevatten: a. naam en adres van de indiener;
b. de dagtekening;
c. een omschrijving van het besluit waartegen het beroep is gericht; d. de gronden van het beroep.

Ook dient u, indien mogelijk, een afschrift van het besluit waarop het geschil betrekking heeft te overleggen. De indiener van het beroepschrift is tevens griffierecht verschuldigd. Het indienen van een beroepschrift schorst niet de werking van het besluit waartegen het is gericht. Als beroep is ingesteld, is indien - gelet op de betrokken belangen onverwijlde spoed dat vereist - het eveneens mogelijk een voorlopige voorziening te vragen bij de president van de rechtbank. In dat geval is een extra recht verschuldigd.

Alleen zij die tijdig (schriftelijk) of mondeling zienswijzen hebben ingediend tegen de ontwerp-beschikking kunnen later beroep instellen bij de Rechtbank, tenzij wordt aangetoond dat men redelijkerwijs niet in staat is geweest (tijdig) zienswijzen in te brengen danwel dat het definitieve besluit afwijkt van het ontwerpbesluit.

Vrijstelling

De burgemeester maakt bekend, dat burgemeester en wethouders, voornemens zijn:
met toepassing van artikel 19 lid 3 van de Wet op de Ruimtelijke Ordening vrijstelling te verlenen van het geldende bestemmingsplan voor:

* het wijzigen van de gevel en luifel tbv nieuwe hobbyruimte op het perceel plaatselijk bekend Prinses Beatrixstraat 1 te Franeker (t.o. Hertog van Saxenlaan 60 te Franeker).

Op grond van het bepaalde in artikel 19a van de Wet op de Ruimtelijke Ordening liggen de hierop betrekking hebbende stukken met ingang van 16 oktober 2008 gedurende zes weken voor een ieder tijdens de openingstijden van het gemeentehuis ter inzage bij de balie van de afdeling Bouwen en Milieu, Harlingerweg 18 te Franeker. Gedurende genoemde termijn kan een ieder zijn/haar zienswijzen naar voren brengen bij het college van burgemeester en wethouders van Franekeradeel, Postbus 58, 8800 AB Franeker.

Gedurende de termijn dat het plan ter inzage ligt kunt u aan de balie van de afdeling Bouwen en Milieu nadere informatie verkrijgen en/of uw zienswijzen mondeling naar voren brengen, of telefonisch op nummer 0517-380449.

Zienswijzen vrijstellingsprocedure

Het college van burgemeester en wethouders maakt bekend dat géén zienswijzen zijn binnengekomen inzake de navolgende vrijstellingsprocedure:

met toepassing van artikel 19 lid 2 Wet op de Ruimtelijke Ordening:
* Het realiseren van zes appartementen ten behoeve van recreatieve logiesverstrekking in de bestaande schuur achter het woonhuis op het perceel plaatselijk bekend Franekerweg 2 te Hitzum.

Besluiten college van b & w 7 oktober 2008

Opname register Kinderopvang BSO (buitenschoolse opvang) en Kdv (kinderdagverblijf) Ukkepuk & Co.
Besluit:
Kdv en BSO Ukkepuk & Co opnemen in het register van Kinderopvang.

Bouwen van een rijhal aan de Camstrawei 8 te Firdgum Besluit:

1. Instemmen met bijgevoegd raadsvoorstel en -besluit en de raad voorstellen medewerking te verlenen aan het vrijstellingsverzoek ex artikel 19 lid 1 WRO voor het bouwen van een rijhal aan de Camstrawei 8 te Firdgum.

2. De raad voorstellen de bevoegdheid tot verlenen van genoemde vrijstelling te delegeren aan het college op grond van artikel 19 lid 1 WRO.

Ontwerpmilieuvergunning voor de Reststoffen Energie- centrale te Harlingen.
Besluit:
Instemmen met de bijgevoegde zienswijzen en deze ter kennisneming aanbieden aan de Raad.

Plan van aanpak leefbaarheidsmonitor.
Besluit:

1. Benoem:
a. speelvoorzieningen en hun onderhoud.
b. vervuiling (incl. hondenpoep),
c. parkeren en verkeersoverlast en
d. groenvoorziening als speerpunt voor nader onderzoek.
2. Ga akkoord met de voorgestelde aanpak.

Kennisnemen van en instemmen met Overeenkomst van Samenwerking en aanwijzen van vertegenwoordiger in Raad van Toezicht van de Stichting Openbare Verlichting Fryslan.
Besluit:

1. Instemmen met de Overeenkomst van Samenwerking van de Stichting Openbare Verlichting Fryslân.

2. De heer L. Miedema aanwijzen als vertegenwoordiger in de Raad van Toezicht.

3. Breng het besluit ter informatie naar de raadscommissie.

Uitbreiding aantal kindplaatsen in BSO en KdV 't Waed te Sexbierum opnemen in het register Kinderopvang van de gemeente Franekeradeel. Besluit:
Het aantal kindplaatsen voor KdV en BSO 't Waed aan te passen in het register kinderopvang van de gemeente Franekeradeel.

Programmabegroting 2009.
Besluit:
De programmabegroting 2009 en de eerste begrotingswijzer ter vaststelling aan de raad aanbieden.
De Hogere Algemene uitkering 2009 gebruiken voor verhoging van de voorziening kademuren.

Afwikkeling liquidatie Stichting WOC Perspectief Besluit:
Instemmen met het voorstel van de vereffenaar over de wijze van afwikkeling van de liquidatie van de Stichting WOC Perspectief

Algemene Uitkering; september circulaire 2008
Besluit:
Kennisnemen van de gevolgen van de septembercirulaire voor de hoogte van de Algemene Uitkering.

Franeker, 15 oktober 2008.
Burgemeester en wethouders voornoemd,
T.Twerda, loco-burgemeester.
H.J.J. de Jong, secretaris.