Dineren in het koeienhotel

15 okt 2008

Onderdeel: Animal Sciences Group

Boergondisch feestmaal laat burgers kennismaken met Praktijkcentrum Aver Heino

Meer dan 120 mensen genoten het afgelopen weekend op 11 en 12 oktober van een Boergondisch feestmaal in de koeienstal van biologisch proefboerderij Aver Heino in Overijssel. Praktijcentrum Aver Heino is als Biologisch InfoCentrum ook opengesteld voor burgers die graag kennis willen maken met de biologische landbouw. Gastvrouw Ans Niens en bedrijfsleider Ben Timmerman onthaalden de gasten, op zeer levendige wijze, met een persoonlijk verhaal over hun passie voor het boerenleven. Meer informatie over Aver Heino op www.hetkoeienhotel.nl.

Onder de gasten waren een groot aantal âstadsmensenâ die de culinaire kwaliteiten van het platteland wilden proeven. Met het Boergondisch feestmaal stimuleren het Netwerk Biologische InfoCentra en Stichting Van Eigen Erf mensen hun dagelijkse boodschappen bij de biologische boer in de buurt te doen, omdat â eten van dichtbijâ verser, gezonder en duurzamer is dan â eten van verâ. Het menu, van de hand van chefkoks Eric van Veluwen en Olivier van der Staal was dan ook bereid met de oogst van het land, behorend bij het seizoen en uit de eigen streek.

Gasten konden op het Biologische InfoCentrum Aver Heino meekijken met de onderzoekers van de proefboerderij. Het onderzoek is vooral gericht een aantal praktische zaken. Zo worden in de stal de ligbedden voor de koeien uitgetest. Wat ligt lekkerder: een hard of een zacht bedje voor de koe? Gasten van het Boergondisch feestmaal konden dineren naast ligweide in de stal, bedekt met een dikke laag stro, waar de koeien rustig lagen te herkauwen en af en toe een huppelpasje maakten. Vlak voor het diner op zaterdagavond is nog een klein kalfje geboren, dat trots aan de bezoekers is getoond.

Uit het grote aantal gasten bleek de belangstelling voor âlekker eten van dichtbijâ. Een aantal gasten zat aan tafel als prijswinnaar via de actie van de landelijke campagne âProef de Aandachtâ, waarbij mensen die minimaal drie producten bij de biologische boer kochten, kans maakten op een Boergondisch feestmaal. Deze actie wordt volgend jaar herhaald. Wie ook graag een biologische bezoekboerderij met een bezoekje wil vereren, kan terecht op www.biologischnetwerk.nl. Wie op zoek is naar verkooppunten van de biologische boer kan terecht op www.vaneigenerf.nl.

Contact
Zwier van der Vegte
Tel. 0320 - 293 367
zwier.vandervegte@wur.nl