Bredeschool.nl

Spoorboekje VNG helpt gemeenten beter bouwen

dinsdag 14 oktober 2008

Gemeenten krijgen nogal eens het verzoek om te investeren van maatschappelijke organisaties in de leef- en werkomgeving van de bewoners binnen die gemeente. Hoe kun je daar als gemeente goed mee omgaan? Het VNG geeft antwoord.

Maatschappelijke organisaties als een cultuurhuis, de brede school, kinderopvang of een woonzorgcomplex willen graag samen in een gebouw of een hele nieuwe acomodatie of een al bestaand gebouw hergebruiken. Vraag is hoe reageer je hier als gemeente op. Het VNG geeft de antwoorden in `Het spoorboekje voor maatschappelijke voorzieningen'. De handreiking biedt gemeenten een aanpak om een voorzieningenprogramma, een overzicht van alle gebouwen die binnen een gemeente nodig zijn voor sociaal-maatschappelijke activiteiten, te maken.

De handreiking is bedoeld voor beleidsambtenaren die een voorzieningsprogramma willen ontwikkelen, plannen en uitvoeren en roept bestuurders op aan de slag te gaan met een voorzieningsprogramma. Met dit boekje in de hand kunt u als gemeentebestuur snel en vakkundig kunt reageren op initiatieven en zelfbewust het gesprek aangaan met bewoners en maatschappelijke organisaties. Een prima instrument dus om de leefbaarheid binnen de gemeente aan te pakken.

Gemeenten kunnen het boek aanvragen bij het VNG via het informatiecentrum 070 - 373 8020. Ook is het hier te downloaden.