Koninklijke Nederlandse Toeristenbond ANWB

Nieuwe Europese richtlijn nadelig voor Nederlandse consument

Den Haag, 15 oktober 2008

De ANWB vindt de Europese ontwerprichtlijn voor consumentenbescherming een verslechtering voor de Nederlandse consument. De huidige duur van wettelijke garantie op de koop van duurzame goederen zoals auto's, boten, motorfietsen en fietsen is niet beperkt. De nieuwe Europese richtlijn bepaalt dat deze wordt gemaximeerd tot twee jaar. Lidstaten mogen niet meer kiezen voor een hoger beschermingsniveau dan de Europese Unie voorschrijft. Het in de jaren 90 bevochten hoge niveau van consumentenbescherming in Nederland lijkt hiermee verloren te gaan.

De nieuwe wettelijke garantietermijn op duurzame goederen is een forse stap achteruit voor Nederland. De ontwerprichtlijn stelt deze termijn op maximaal twee jaar. In de Nederlandse wet is de termijn niet beperkt. In Nederland is er een wettelijke garantie over de periode dat de consument redelijkerwijs mag verwachten dat het gekochte product zonder gebreken functioneert. Juist veel duurzame goederen behoren langer mee te gaan dan twee jaar.

De Europese ontwerprichtlijn regelt belangrijke onderdelen van consumenten-bescherming zoals de rechten rond koop, garantie en onredelijke voorwaarden in contracten, koop via internet en colportage. De ontwerprichtlijn gaat uit van volledige harmonisatie, afwijkingen in het voordeel van de consument, zoals in Nederland en andere West- en Noord-Europese landen voorkomen en zijn vastgelegd in nationale wetten, mogen niet meer.

Er is nog een lange weg te gaan voordat de ontwerprichtlijn definitief is. In die tijd zal de ANWB er bij de Europese Commissie en bij de Nederlandse regering op aandringen het huidige Nederlandse niveau van consumentenbescherming te behouden.