Deelgemeente Kralingen-Crooswijk Rotterdam

Bezoek Lilianne Ploumen aan Kralingen-Crooswijk

Ik ben vandaag een beetje thuis. Ik heb gewoond aan de Paradijslaan in Crooswijk en werkte als vrijwilliger in het buurthuis 't Vooronder, vertelde Lilianne Ploumen, landelijk voorzitter van de PvdA bij haar bezoek aan de herstructurering van Nieuw Crooswijk. Niet alleen Nieuw Crooswijk stond op het programma van haar werkbezoek. Ook de wijk Jaffa in Kralingen en de Brede School De Arent kregen bezoek van de landelijke PvdA-top, samen met deelgemeentevoorzitter Gerard Schuiling en dagelijks bestuurder Lucas de Boer.

In de buurtwinkel aan de Paradijslaan in Nieuw Crooswijk werd het gezelschap ontvangen door de deelgemeentevoorzitter. Gerard Schuiling vertelde dat de deelgemeente zich vanaf het begin van de herstructurering ingezet heeft om de bewoners zoveel mogelijk te betrekken. Het schoon, heel en veilig houden van de wijk tijdens de herstructurering en dat samen met de bewoners heeft onze prioriteit. Daarom hebben wij samen met het Woningbedrijf Rotterdam (WBR) de buurtwinkel als laagdrempelige voorziening opgezet, aldus Gerard Schuiling.

Opbouwwerker Mounaim Abdelkhalki, die met collega Ronnie de Leeuw de buurtwinkel bemenst, vertelde dat de bewoners veel gebruik maken van deze voorziening, die binnenkort de naam Het Praathuis krijgt. Ook de buurtgroep en de leefbaarheidsgroepen vergaderen hier en krijgen van ons begeleiding. Daarnaast komen er veel bewoners met vragen over de herstructurering, aldus Mounaim Abdelkhalki.

Maquette

Lilianne Ploumen was enthousiast toen zij in het informatiecentrum van de OCNC de maquette van het nieuwe Nieuw Crooswijk zag. Aat Biesheuvel, wijkmanager bij het WBR, vertelde dat er met verschillende architecten is gewerkt en dat de nieuwe wijk met architectonische variaties wordt gebouwd: Vanaf 2004 zijn er zo'n elfhonderd gezinnen uitverhuisd en de reacties zijn over het algemeen heel positief. Het is een zorgvuldig traject, waar we veel aandacht aan besteden. Het gezelschap bracht ook een bezoek aan Marianne van Hengel, die een winkel heeft aan de Rusthoflaan.

Aat Biesheuvel, manager bij het WBR (links), gaf uitleg over het nieuwe Nieuw Crooswijk aan Gerard Schuiling, voorzitter van de deelgemeente (midden) en Lilianne Ploumen, landelijk voorzitter van de PvdA (rechts).

Bloembakken

Tijdens de rondwandeling over het sloopterrein werd het gezelschap binnen geroepen bij bewoonster Dien van Herpen, die met de leefbaarheidsgroep Paradijslaan met de bewoners planten heeft gekocht om de bloembakken op straat fleurig in te richten. Wij krijgen als leefbaarheidsgroep van de deelgemeente elk jaar een vast bedrag. Dat kunnen we zelf besteden aan het schoon, heel en veilig houden van de straat, maar ook om een feestje met de buurt te organiseren, aldus dochter Diana van Herpen, die in de hal van de portiekwoningen allerlei lekkere hapjes had staan om de buren te ontvangen.