Gemeente Dongeradeel



---

Bedrijvencentrum Dokkum organiseert startersavond

Maandag 13 oktober werd in hotel restaurant De Posthoorn een bijeenkomst georganiseerd voor startende ondernemers. De organisatie was in handen van het Bedrijvencentrum Dokkum b.v. dat gevestigd is op het industrieterrein Betterwird in Dokkum. Vertegenwoordigde partijen in het ondernemersschap waren Acera accountantsbureau, Rabobank Noordoost Friesland, Belastingdienst, Bureau Zelfstandigen Fryslân, Plannenmakers en de Kamer van Koophandel.

Uit de redevoeringen van de vertegenwoordigers van de bovengenoemde organisaties kwam steeds naar voren dat een goed ondernemersplan essentieel is voor het doorzetten van een onderneming. Veertig procent van de starters heeft een ondernemersplan en blijkt daarmee eerder van succes gegarandeerd dan een ondernemer zonder een goed onderbouwd plan. Op www.kvk.nl is een 10-stappenplan te downloaden waarmee iedere starter kan ontdekken of zijn of haar plan haalbaar is. Het werd de startende ondernemer in de zaal ook duidelijk gemaakt, welke stappen er vervolgens gezet moeten worden om zich uiteindelijk ondernemer te noemen. Want de Kamer van Koophandel stelt een paar eisen aan een te starten bedrijf. Denk dan bijvoorbeeld aan huurovereenkomst/koopakte van het bedrijfspand, bestemmingsplan, vergunningen enz. Wanneer u zeker weet dat u de zaakjes goed voor elkaar heeft dan is het inschrijven in het handelsregister, na een telefonische afspraak, zo geregeld.

Een Financieel deskundige van de Belastingdienst gaf enkele tips over het bijhouden van een boekhouding. Vooral het administreren van de omzetbelasting en loonbelasting werd goed benadrukt. Om het de beginnende ondernemer toch makkelijker te maken, werd ook gewezen op de aftrekposten waar een beginner gebruik van kan maken.

Uit de presentatie van de financieel adviseur van Acera doet blijken dat het bijhouden van een bedrijfsadministratie zo eenvoudig mogelijk moet worden gehouden. Zakelijk en Privé gescheiden houden en tijdig de facturen versturen naar de debiteuren. Voor wie er moeite mee heeft het overzicht te houden, biedt Acera Accountants vele mogelijkheden in het begeleiden van de bedrijfsvoering.

De belangrijkste reden om een goed ondernemersplan te schrijven is om de doelstelling te concretiseren en de haalbaarheid ervan te toetsen. Ook zal de bank ernaar vragen wanneer een ondernemer om een financiering vraagt. Bij de Rabobank Noordoost-Friesland kan men via internet de E-scan doen op www.rabobank.nl. Hiermee wordt duidelijk wat voor soort ondernemer de desbetreffende persoon is en of de onderneming rendabel is op de lange termijn. Het gaat uiteindelijk toch om het beleg op de boterham.

De avond werd bezocht door ongeveer 25 mensen die op één of ander wijze mogelijkheden zien om voor zichzelf een bedrijf te starten. Het kan gaan om een leraar die in de avonduren bijscholing geeft. Maar ook een starter met ambitieuze plannen, met vijf personeelsleden, kon plaatsnemen in de zaal. Het is na deze avond voor de starters in spe aan zichzelf gelegen om de plannen te verwezenlijken.