AutoRai

MINI dak als canvas: Jong talent ontwerpt MINI Dutch Design Collectie

(10/15/2008)
Woensdag 15 oktober opent MINI de jacht op jong Nederlands ontwerptalent. Met de actie 'Top of MINI' daagt MINI de aanstormende generatie Nederlandse ontwerpers uit om een kunstzinnig design te maken voor het dak van de MINI. De tien beste ontwerpen worden opgenomen in de eerste MINI Dutch Design Collectie en uiteindelijk als 'one-offs' verkocht.

Met deze ontwerpactie biedt MINI een platform voor jonge designprofessionals â van grafisch ontwerper tot illustrator, fotograaf, modeontwerper, industrieel vormgever, beeldend kunstenaar of interieurontwerper. De actie richt zich op de nieuwe generatie ontwerpers die een relevante opleiding hebben afgerond en geboren zijn op of na 10 oktober 1978.

Richard Hutten
Alle inzendingen worden voorgelegd aan de 'Top of MINI' jury, die een selectie maakt van de tien beste ontwerpen. In de jury zitten vertegenwoordigers van MINI en ontwerpbureau G2K. Richard Hutten, de Nederlandse ontwerper die grote internationale successen heeft geboekt, is juryvoorzitter. Zijn werk, onder meer voor DROOG Design, wordt in tientallen landen verkocht. Huttens werk is bovendien onderdeel van de vaste collecties in onder meer het Centraal Museum Utrecht, het Stedelijk Museum Amsterdam en het San Francisco Museum of Modern Art.

âDe bovenkant van een auto is vaak het minst opvallend, terwijl dat juist vanuit veel kantoren en huizen het straatbeeld bepaalt. MINI is de uitzondering op deze regel, want het merk biedt al jaren de keuze uit originele dakdesignsâ, aldus Richard Hutten. âOm het MINI-dak nog unieker te maken, introduceert MINI de eerste Dutch Design Collectie. Een unieke kans voor de nieuwe generatie jonge, ambitieuze, Nederlandse ontwerpers om zich in de kijker te spelen bij een avant-gardistisch publiek.â

Roem
De tien geselecteerde dakontwerpen worden door MINI gerealiseerd en vormen de eerste MINI Dutch Design Collectie. Van elk ontwerp wordt één uniek exemplaar verkocht. Daarmee is Nederland tien exclusieve MINIâs rijker en zijn de uitverkoren designtalenten een stapje dichter bij nationale en wellicht ook internationale roem.

Informatie over deelname is te vinden op www.projecttopofmini.nl. De sluitingsdatum voor deelname is maandag 3 november 2008. Eind november worden de geselecteerde ontwerpen en de makers ervan bekendgemaakt op de officiële site www.topofmini.nl. Hier worden ook de prijzen van de unieke MINI dakvlaggen bekendgemaakt.