AutoRai

Mazda RX-8 Hydrogen RE in Noorwegen op openbare weg

(10/15/2008)
De âgroeneâ Mazda RX-8 Hydrogen RE is vanaf vandaag te zien op de openbare weg in Noorwegen. De introductie van de door een waterstof-rotatiemotor aangedreven RX-8 maakt onderdeel uit van de samenwerking met het âHydrogen Road of Norwayâ (HyNor) project, dat zich richt op de implementatie van een transportsysteem met âgroeneâ energie op basis van waterstof.

De goedkeuring van de Noorse overheid voor gebruik op de openbare weg is de voorbode van de levering van 30 exemplaren van de RX-8 Hydrogen RE aan HyNor, die ze als leaseautoâs in gebruik zal nemen. Het is de eerste keer dat de Mazda RX-8 met waterstof-rotatiemotor buiten Japan op de openbare weg dagelijks in gebruik zal worden genomen.

De RX-8 Hydrogen RE is een goed voorbeeld van Mazdaâs âDuurzame Zoom-Zoomâ strategie, waarin het accent ligt op de ontwikkeling van technologieën met een zo laag mogelijke belasting voor het milieu, maar die toch zorgen voor opwindend rijplezier en veel veiligheid. Mazda is de enige autofabrikant ter wereld die de rotatiemotor nog in serieproductie levert. Niet alleen het bijzondere technische ontwerp maakt de motor beter geschikt voor de verbranding van waterstof maar ook de aanpassing naar waterstof als brandstof gaat erg makkelijk.

De RX-8 Hydrogen RE is bovendien een auto die op twee brandstoffen kan rijden, benzine en waterstof. Daardoor is het model uitermate geschikt om in Europa te rijden in een omgeving waar waterstoftankstations deel uitmaken van de infrastructuur. De introductie in Noorwegen biedt tevens geïnteresseerde klanten de mogelijkheid om kennis te maken met de RX-8 Hydrogen RE voor milieugerelateerde projecten.

âDe deelname aan het HyNor project is voor ons de eerste stap in een nieuwe faseâ zegt Akihiro Kashiwagi, Program Manager van Mazda en verantwoordelijk voor de ontwikkeling van het waterstof RE systeem. âWe zijn bijzonder verheugd om deel uit te kunnen maken van deze infrastructuur in Noorwegen, gebaseerd op waterstofenergie. Mazda kan op deze wijze heel goed en handig gebruik maken van de data en ervaringen die uit dit project voortkomen voor de verdere ontwikkeling van autoâs op waterstofâ.