Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

antwoorden op
Kamervragen over sterfte van kastanjebomen


15 oktober 2008 - kamerstuk

Directie Regionale Zaken

De Voorzitter van de Tweede Kamer

der Staten-Generaal


Postbus 20018

2500 EA 's- GRAVENHAGE

uw brief van uw kenmerk ons kenmerk datum

26 september 2008 2008Z03276 DN. 2008/3003 15 oktober 2008

2080901220 onderwerp bijlagen

Kamervragen over sterfte van kastanjebomen
Geachte Voorzitter,

Hierbij geef ik antwoord op de schriftelijke vragen van het lid Thieme (PvdD) over het sterven van kastanjebomen.


1
Kent u de Tv-uitzending waarin aan de orde komt dat de helft van alle Nederlandse kastanjebomen dood gaat? 1)

Ja.


2
Is het waar dat een groot deel van de Nederlandse kastanjes dreigt af te sterven en dat daartegen (nog) geen afdoende remedie is ontwikkeld? Zo ja, wat is de precieze oorzaak? Zo neen, welke remedie is ontwikkeld en welk succes valt daarvan te verwachten? Ministerie van Landbouw,
Natuur en Voedselkwaliteit Een groot deel van de Nederlandse kastanjebomen is aangetast door de bloedingsziekte. Directie Regionale Zaken Een belangrijk deel daarvan zal op termijn sterven. De oorzaak van deze ziekte is een Vestiging Zuid
Keizersgracht 5 bacterie (Pseudomonas syringae). Antibiotica zouden in theorie de ziekte kunnen remmen, Postadres: Postbus 6111 maar inzet van antibiotica in de groene ruimte is niet gewenst vanwege de volks- 5600 HC Eindhoven gezondheidsrisico's. Behalve antibiotica zijn er geen geneesmiddelen tegen bacteriën Telefoon: 070 - 8883280 bekend.
Fax: 070 - 8883290 Zieke paardekastanjebomen worden vervangen door andere boomsoorten. Dit kunnen ook kastanjebomen van een andere variëteit zijn, die beter resistent is tegen de bacterie. Deze bomen hebben echter een andere verschijningsvorm. Op termijn zal het aantal

paardekastanjes afnemen.

Datum Kenmerk Paraaf: Vervolgblad
15 oktober 2008 DN. 2008/3003 2


3, 4 en 5
Is het waar dat op veel plaatsen waar kastanjes afsterven en gekapt worden de bomen vervangen worden door andere soorten? Wat betekent dat voor het voorkomen van paardekastanjes op termijn?
Acht u het een verarming van het Nederlands landschap en de biodiversiteit wanneer een substantieel deel van de in ons land aanwezige kastanjebomen afsterft? Zo ja, welke maatregelen gaat u nemen? Zo neen, waarom niet?
Bent u bereid om op korte termijn een substantieel onderzoeksbudget ter beschikking te stellen om een remedie te ontwikkelen die het afsterven van een groot aantal kastanje- bomen kan voorkomen? Zo ja, op welke termijn en wijze? Zo neen, waarom niet?

De sterfte van kastanjebomen betreur ik, maar helaas zijn er weinig mogelijkheden om hier iets aan te doen, zie verder het antwoord op vraag 2.

6
Ziet u de huidige afsterving van kastanjebomen als een onomkeerbaar proces?

De bomen met waarneembare bloedingen zullen zeker sterven, de bloedingen zijn namelijk indicatief voor een ver gevorderd ziektestadium. Maar bomen die nog niet of in lichte mate zijn aangetast, lijken een kans te hebben om te overleven. Op dit moment is nauwelijks te voorspellen of de huidige afsterving van kastanjebomen een onomkeerbaar proces is.

7
Kunt u uiteenzetten wat uw prognoses zijn voor de 50% waarvan nu nog verondersteld wordt dat ze zullen overleven?

Er zijn geen getallen of percentages bekend van bomen waarvan verondersteld wordt dat ze zullen overleven. De percentages die circuleren in de media, betreffen aangetaste bomen.

8
Kunt u uiteenzetten of het afsterven ook in de ons omringende landen op soortgelijke schaal voorkomt, welke remedies daar worden ingezet en hoe de oorzaken van besmetting in te dammen zijn?

Ja, ook in onder andere België, Verenigd-Koninkrijk en Duitsland komt de ziekte op veel plaatsen voor. De omvang van het probleem lijkt daar gelijkwaardig aan de situatie in Nederland.

Datum Kenmerk Paraaf: Vervolgblad
15 oktober 2008 DN. 2008/3003 3

Ook in deze landen worden geen maatregelen genomen omdat er geen geschikte gewasbeschermingsmiddelen zijn voor door bacteriën aangetaste bomen.

DE MINISTER VAN LANDBOUW, NATUUR EN
VOEDSELKWALITEIT,

G. Verburg


1) Eenvandaag, 22 september 2008
http://www.eenvandaag.nl/index.php?module=PX_Story&func=view&cid=2&sid=33927&na v=33926,33928,33927,0


---- --