Gemeente Tiel


Geen vergunningprobleem Twentietoe

De burgemeester van Tiel verleent een ontheffing op grond van de Drank- en Horecawet voor het dancefeest Toeters&Bellen in Twentietoe. Daarmee voorkomt hij dat het feest wordt gehouden, zonder dat deze gemeentelijke instantie over de vereiste papieren beschikt.

De gemeente Tiel heeft met de provincie en de Voedsel en Waren Autoriteit overleg gevoerd over het ontstane vergunningprobleem bij Twentietoe. De gemeente Tiel heeft een nieuwe Drank- en Horecavergunning aangevraagd bij de provincie, nadat de organisatiestructuur was veranderd. Twentietoe wordt niet meer door een stichting geëxploiteerd maar valt als onderdeel van de Plantage rechtstreeks onder het college. Daarom is de provincie belast met de vergunningverlening. Op zich is dit een formaliteit. De provincie legt de aanvraag om advies voor aan de Voedsel en Waren Autoriteit. Beide instanties hebben toegezegd haast te maken met de afwikkeling van de aanvraag. Maar omdat de ontwerpvergunning wettelijk eerst ter inzage moet worden gelegd, staat vast dat de vergunning nog niet voor het dancefeest Toeters&Bellen op 17 oktober kan worden verleend.

De burgemeester heeft de zelfstandige bevoegdheid om een tijdelijke ontheffing voor het verstrekken van alcoholische drank te verstrekken. Dat gebeurt altijd voor de horecavoorzieningen bij allerlei evenementen. Het moet dan gaan om een bijzondere gelegenheid van tijdelijke aard. Het gaat in dit geval om een evenement met plaatselijke en regionale uitstraling dat past binnen de doelstelling van Twentietoe. Twentietoe is immers geen 'normaal' horecabedrijf. Vanwege de ontheffingverlening zullen de afwegingen in de zin van de Drank- en Horecawet gewoon plaatsvinden. De Voedsel en Waren Autoriteit heeft geadviseerd het tijdelijke gebrek op deze manier te ondervangen.

Overigens zal de burgemeester deze week ook de exploitatie- en nachtvergunning verlenen. Deze vergunningen zijn vereist op grond van de Algemene plaatselijke verordening Tiel en hiervoor is de burgemeester belast met de vergunningverlening. De gewijzigde situatie is tevens gebruikt om alle (veiligheids)aspecten nog eens opnieuw te laten beoordelen door brandweer, politie en afdeling Bouwen en Milieu. Alle instanties hebben inmiddels positief geadviseerd.

Laatst bijgewerkt: 14 oktober 2008