Gemeente Asten


15-10-2008
Gemeente Asten stuurt brief naar minister
Gedupeerde gemeenten willen de krachten gaan bundelen

Afgelopen dagen is intensief overleg gevoerd op welke wijze gedupeerde gemeentes hun krachten gaan bundelen richting de betrokken ministeries en de IJslandse overheid. De insteek daarbij is om samen en in VNG verband (Vereniging van Nederlandse Gemeenten) op te trekken. Tevens is door de gemeente Asten contact opgenomen met Pels Rijcken, onze "huisadvocaat". Zij onderzoeken op dit moment de mogelijkheden van juridische stappen mocht de IJslandse overheid haar verplichtingen niet nakomen.

Gisteren heeft de gemeente een brief naar de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties gestuurd. (zie bijlage).

Het VNG heeft maandag in een persverklaring laten weten dat het "logisch lijkt dat de rijksoverheid in contacten met de overheden van de betrokken banken niet alleen de belangen van particuliere spaarders behartigt maar ook die van gemeenten."(Citaat persbericht VNG 13-10)

In antwoord op de vraag waarom een depositorekening van slechts één maand is afgesloten heeft te maken met het feit dat de gemeente een gedeelte van het geld op korte termijn beschikbaar wil houden. Daarbij is conform het treasurystatuut gehandeld. De gemeente Asten heeft sinds juni 2007 met enige regelmaat gelden in deposito gezet bij Landsbanki.

Verder heeft het college gisteren besloten om gelet op de ontstane internationale financiële crisis van de afgelopen weken de eerste vrijvallende depositorekening van de BNG van 24 oktober a.s. uit te zetten bij een financiële instantie welke op dat moment een triple A rating heeft. (Dat zou dus wederom de BNG kunnen zijn). Dit om in deze fase met de kennis van nu maximale zekerheid in te bouwen.

Tekst brief:


-2-

Behandeld door:

drs. P.G.M. Greijn

Minister van Binnenlandse Zaken

Doorkiesnr.:

0493-671204

Mevrouw G. Ter Horst

Onderwerp:

spaardeposito Landsbanki

Postbus 20011

Uw brief:


--

2500 EA Den Haag

Uw kenmerk:


--

Ons kenmerk:

JB

Bijlage(n):

13 oktober 2008

Datum:

Excellentie,

De gemeente Asten is dit weekeinde landelijk in de schijnwerpers komen te staan omtrent een depositorekening van 1 miljoen euro op de IJslandse Landsbanki. Inmiddels blijken meerdere gemeenten en overheidsinstanties spaarrekeningen te hebben uitstaan op buitenlandse banken waaronder Landsbanki. Op dit moment is uw ministerie bezig met een inventarisatie.

Het is in deze fase onduidelijk of de inmiddels genationaliseerde Landsbanki aan haar verplichtingen kan voldoen. De gemeente Asten is samen met andere gemeenten aan het onderzoeken of juridische stappen genomen kunnen worden indien de in deposito gegeven gelden niet teruggestort worden.

Anderzijds willen wij u als Minister van BZK vragen om samen met de Minister van Financiën richting de IJslandse overheid alles in het werk te stellen, zodat de gedupeerde gemeenten zoals Asten hun uitstaande middelen terugkrijgen.
De rijksoverheid kan in haar contacten met de overheden van de betrokken banken niet alleen de belangen van particuliere spaarders, maar ook die van gemeenten en andere overheidsinstanties behartigen.

Graag horen wij van u op welke wijze u ons kunt bijstaan. Een kopie van deze brief sturen wij naar het Ministerie van Financiën.

Inmiddels vindt intensief overleg plaats tussen de gedupeerde gemeenten om eventueel in VNG verband verder op te trekken.

Wij hopen u hierbij voldoende te hebben geïnformeerd.

Hoogachtend,
college van burgemeester en wethouders van Asten, de secretaris, de burgemeester,
mr. W.M.A. Verberkt ir. J. Beenakker