Belangrijke stap in preventieve strijd tegen huidkanker

15/10/2008 11:05

Winkelman en Van Hessen

Gorinchem, 15 oktober 2008

Meer patiënten met voorstadia van huidkanker zullen zonder groot risico van misvormende littekenvorming bevrijd kunnen worden van kwaadaardige huidcellen.

Deze zogenaamde actinische keratosen (zonschade) kunnen uitgroeien tot huidkanker. Doordat methyl aminolevulinaat (16%) door de Nederlandse Zorgautoriteit op de lijst dure geneesmiddelen is geplaatst wordt een belangrijke stap gezet in de preventieve strijd tegen huidkanker.

Deze belangrijke stap is mogelijk geworden omdat de crème (met de werkzame stof methyl aminolevulinaat (16%)) die bij de fotodynamische therapie gebruikt wordt, door de Nederlandse Zorgautoriteit op de lijst dure geneesmiddelen is geplaatst en nu voor 80% vergoed wordt aan het ziekenhuis. 'De prijs van de crème vormt nu geen enkele belemmering meer voor de behandeling van patiënten met verhoogd risico op huidkanker', aldus dr. M.J.P. Gerritsen, universitair hoofddocent dermatologie aan het UMC St Radboud. 'Dat betekent dat deze therapie voor veel meer mensen beschikbaar komt. Meer ziekenhuizen kunnen de behandeling gaan aanbieden nu die voor hen minder duur wordt.'

Fotodynamische therapie

Bij fotodynamische therapie worden zonbeschadigde huidcellen extreem gevoelig gemaakt voor licht. Dat gebeurt door het aanbrengen van een crème op de verdachte huid. Vervolgens vindt belichting plaats waarbij de structuur van de verdachte huidcellen wordt aangetast en deze afsterven. Na enkele weken zien we dat de afgestorven cellen zijn vervangen door nieuwe, gezonde huidcellen. De therapie geeft een zeer mooi cosmetisch resultaat en heeft het minste risico op littekenvorming. Actinische keratosen (zonschade) zijn meestal kleine, vaak ruw aanvoelende verhoornde plekjes op de huid. Ze ontstaan vooral op plaatsen die veel aan de zon zijn blootgesteld, zoals het gelaat en de handruggen. 'We zien in onze praktijk steeds meer mensen met uitgebreide zonneschade als gevolg van zonnebaden en zonnebanken' zegt dr. Gerritsen. 'Vooral bij mensen met een licht huidtype zijn dan vaak grote gebieden van de huid bedekt met actinische keratosen, de voorstadia van huidkanker. Als we die behandelen voor ze kunnen uitgroeien tot echte kanker, is er veel gewonnen. Met fotodynamische therapie kunnen we op het gebied van preventie dus enorm veel betekenen. De prijs van de creme was daarbij tot nu toe een belemmering. Die is door het besluit van de Nederlandse Zorg autoriteit (NZa) om de crème met de werkzame stof methyl aminolevulinate 16% toe te voegen aan de beleidsregel 'Dure geneesmiddelen' weggevallen. We kunnen door het besluit veel beter pro-actief optreden in de strijd tegen huidkanker.' Dat is van groot belang nu blijkt dat huidkanker en de voorstadia van de ziekte steeds vaker voorkomen. Bij mensen met een blanke huid van boven de 40 heeft naar schatting 60 procent tenminste een actinische keratose. Op dit moment zijn er zo'n 5 miljoen nieuwe actinische keratosen per jaar in Europa.


- Patiëntenfolder Actinische Keratosen


- Einde bericht -





http://www.galderma.com

http://www.winkelmanenvanhessen.nl