Universiteit van Tilburg

Universiteit van Tilburg 15 oktober 2008

Nieuwe leerstoel versterkt vergrijzingsonderzoek UvT

Anja De Waegenaere benoemd tot hoogleraar Actuarial Science and Accounting

De Universiteit van Tilburg heeft Anja De Waegenaere met ingang van 1 oktober benoemd tot hoogleraar Actuarial Science and Accounting. De Waegenaere bestudeert de effecten van toenemende vergrijzing op pensioen- en verzekeringsstelsels en de effecten van belastingsystemen op het gedrag van multinationals.

Anja De Waegenaere is gespecialiseerd in diverse onderzoeksgebieden, waaronder actuariaat, vergrijzing en belastingen. De komende jaren zal ze onderzoeken in welke mate hervormingen van pensioen- en verzekeringsstelsels in het kader van de vergrijzing ook in de toekomst goede sociale voorzieningen kunnen garanderen voor ouderen. Daarnaast zoekt ze onder meer een antwoord op de vraag hoe alternatieve belastingstelsels kunnen leiden tot effectievere productie- en investeringsbeslissingen van multinationals.

De Waegenaere heeft in haar academische loopbaan verscheidene onderzoeksbeurzen binnengehaald, waaronder in 2007 een VICI-beurs van NWO voor excellente, zeer ervaren onderzoekers. Ook haar onderwijs wordt zeer gewaardeerd door studenten. Ze begeleidt op het moment een vijftal promovendi.

Prof. dr. Anja De Waegenaere (1966, Antwerpen) studeerde wiskunde aan de Universiteit van Antwerpen en actuariaat aan de Vrije Universiteit Brussel. Beide studies rondde ze summa cum laude af. In 1993 promoveerde ze aan de Universiteit van Antwerpen op het proefschrift Incomplete markets with trading constraints (summa cum laude). Ze werkte als onderzoeksassistent aan de Universiteit van Antwerpen en sinds 1993 als universitair docent en hoofddocent aan de Universiteit van Tilburg. De Waegenaeres leerstoel Actuarial Science and Accounting is ondergebracht bij het departement Econometrie en Operations Research en het departement Accountancy van de Faculteit Economie en Bedrijfswetenschappen.