KPMG


Budgetten voor 2009 bieden weinig houvast

15|10|08 - Budgetten komen nog steeds op de traditionele wijze tot stand. "Het inschatten van de marktonzekerheden moet veel fundamenteler", zegt Fred van der Waa, partner bij KPMG Advisory.

De budgetten voor 2009 van een groot aantal Nederlandse ondernemingen zullen weinig houvast bieden voor een goede sturing. De bedrijven budgetteren ook dit jaar op dezelfde manier als de afgelopen jaren. Dit betekent dat nauwelijks rekening wordt gehouden met onvoorziene omstandigheden en macro-economische ontwikkelingen, waarbij het nieuwe budget een extrapolatie is van het lopende jaar. De meeste bedrijven zullen begin 2009 dan ook tot de conclusie komen dat ze weinig hebben aan de budgetten die ze op dit moment aan het vaststellen zijn.

Uit onderzoek van KPMG onder een aantal Nederlandse bedrijven blijkt dat ook de budgetten voor 2009 op de traditionele wijze tot stand komen. "Het inschatten van de marktonzekerheden moet veel fundamenteler en mag geen oefening zijn van louter de financiële afdeling", zegt Fred van der Waa, partner bij KPMG Advisory en verantwoordelijk voor het segment Financieel Management.

De afgelopen maanden zijn veel bedrijven weer begonnen met de jaarlijkse rituele dans rond de begroting", zegt Van der Waa. "De omzetten en marges worden door de managers weer wat voorzichtiger ingediend en er wordt een hogere kostenontwikkeling en investeringsruimte geclaimd dan echt nodig is. Klaar voor de confrontatie met het hoofdkantoor. Wel blijkt dat de meeste bedrijven onder invloed van de economische ontwikkelingen kanttekeningen plaatsen bij de eerste uitkomsten. Hoewel gekeken wordt naar het effect van een achterblijvende omzet, een hogere kostenontwikkeling en een hogere rentestand, zijn dit vooral marginale calculaties, die met name door de afdeling financiën of de afdeling concern control worden gemaakt".

De afgelopen 15 tot 20 jaar vertaalden marktonzekerheden zich voor de meeste bedrijven in afwijkingen van een groeipatroon. Van der Waa: "Een groot deel van de financieel managers heeft dan ook niet eerder een recessie meegemaakt. Kijken we naar de macro-economische ontwikkelingen van het afgelopen jaar, dan zien we echter dat het gaat om fundamentele verschuivingen. Het is nu ook niet de vraag wat de rentestand doet en wat onze financieringslasten zullen worden voor het komende jaar of tegen welke disconteringsvoet de investeringen worden doorgerekend. De vraag is of er het komend jaar überhaupt krediet los komt om investeringen of overnames te financieren. Ook de ontwikkelingen op de aandelenmarkt en oliemarkt laten zien dat we moeten gaan denken in andere dimensies van verandering. Met alle gevolgen voor de rijksbegroting en veel bedrijven. Kijken we naar de aandelen en obligatiemarkt dan vinden daar ook uitslagen plaats die we nog niet eerder hebben meegemaakt en die iedere richting missen. Met alle gevolgen voor het vertrouwen en de mogelijkheden om via aandelen of obligaties overnames te financieren".

Volgens Van der Waa is het dan ook evident dat bedrijven dit jaar niet kunnen volstaan met een normaal begrotingsproces en het uitvoeren van een gevoeligheidsanalyse. Van der Waa: "Het roer moet drastisch om. Operationeel managers moeten terug naar de tekentafel en zich afvragen wat ze gaan doen als de afzet van hun producten voor een groot deel wegvalt, welke maatregelen ze dan moeten nemen en wat daarvan de financiële consequenties zijn. In plaats van het traditionele uitonderhandelde budget, zullen bedrijven moeten gaan werken met scenario's waarbij niet alleen de financiële afdeling varianten heeft doorgerekend, maar waarbij operationeel managers op basis van macro-economische ontwikkelingen scenario's hebben doordacht en hebben nagedacht over mogelijke acties".
Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met Andy Bellm, (020) 656 7039.

© 2008 KPMG N.V., registered with the trade register in the Netherlands under number 34153857 and a Dutch limited liability company and a member firm of the KPMG network of independent member firms affiliated with KPMG International, a Swiss cooperative. All rights reserved.