Gemeente Bodegraven

Eerste lediging minicontainers voor papier in Bodegraven

wethouder Van Veelen in actie.JPG
Op zaterdag 11 oktober zamelden vrijwilligers van kerken en scholen het oud papier van de laagbouwwoningen in Bodegraven voor het eerst in met minicontainers. Deze inzameling werd feestelijk ingeluid door wethouder Gerrit Wim van Veelen samen met de vrijwilligers van kerken en scholen en de chauffeurs van Cyclus. Op deze eerste inzameldag werd 106 ton papier ingezameld in Bodegraven. In Nieuwerbrug bijna 15 ton. Dat is een toename van bijna 50%.
Voordat de vrijwilligers en de chauffeurs met hun inzamelronde begonnen, werd er op het afvalbrengstation aan de Portugalweg op feestelijke wijze stilgestaan bij het feit dat Bodegraven de minicontainer voor papier heeft ingevoerd. Onder het genot van koffie met een verse appelflap luisterden de vrijwilligers naar een korte toespraak van wethouder Gerrit Wim van Veelen van de gemeente Bodegraven. Daarna kregen zij nog een laatste uitleg over het inzamelen met behulp van een minicontainer. Al voor 9.00 uur waren de vrijwilligers en chauffeurs onderweg om voor het eerst de minicontainers voor papier te legen in Bodegraven.

Volop voordelen
Van Veelen ging in zijn toespraak in op de meerwaarde van de nieuwe inzamelmethode.
Zelf gaf hij aan dat hij niet wist dat er zoveel vrijwilligers en voertuigen betrokken waren bij de inzameling van papier. In de grijze container zit toch altijd nog veel papier. Zelf betrapte ik me er wel eens op dat bijvoorbeeld een schone pizzadoos in de grijze bak verdween. Nu hoef ik alleen een ander deksel op te tillen en zal dat niet meer gebeuren! Uit ervaringen van andere gemeenten is gebleken dat minicontainers voor papier leiden tot meer ingezameld papier. Dat is goed voor de organisaties die het papier inzamelen, want zij hebben zo meer geld te besteden. Ook voor de gemeente en inwoners is het voordelig als er meer papier wordt ingezameld. Met de extra opbrengsten van het papier kunnen wij de tarieven voor onze inwoners laag houden.

Gebruiksgemak
De vrijwilligers reageerden ook enthousiast op de nieuwe inzamelmethode. We gebruiken onze opbrengsten voor verschillende zendingsprojecten wereldwijd, dus extra inkomsten kunnen we goed gebruiken. Ik denk dat de inzameling met containers het voor ons makkelijker maakt. Doordat we niet steeds hoeven te bukken zijn de omstandigheden beter, aldus een vrijwilliger van de gereformeerde gemeente. Een vrijwilliger van de hervormde gemeente: Wij gebruiken de opbrengsten om projecten voor onze jeugd te realiseren. We hebben ook een reservepot om bijvoorbeeld bij rampen geld over te kunnen maken en zo ons steentje bij te dragen. Alle vrijwilligers moesten voor zij aan de slag konden een veiligheidsinstructieboekje bestuderen en na afloop een korte test maken. Op die manier konden zij veilig aan de slag.

Gemeentelijk beleid
Met de invoering van de minicontainer voor papier kan het totale hergebruik van huishoudelijk afval in Bodegraven stijgen naar 59%. De gemeente zet zo weer een stap in het gemeentelijk afvalbeleid. De doelstelling is om zonder kostenverhogingen voor de burgers de landelijke normen voor afvalscheiding te gaan halen. De gemeente wil dat bereiken door naast preventie en hergebruik efficiencyverbeteringen door te voeren bij de inzameling van huishoudelijk afval.