Persberichten stad Utrecht, 12.10 uur

Utrecht, 15-10-2008

Inbreker

UTRECHT Een man werd in de vroege ochtend van woensdag 15 oktober aangehouden op verdenking van een inbraak.

Rond 03.30 uur kreeg de politie de melding dat een inbreker op de Pepermuntstraat op heterdaad was betrapt en dat de melder te voet de achtervolging op hem had ingezet. Meerdere politie-eenheden gingen met spoed ter plaatse. Agenten zagen de verdachte rennen en gingen te voet achter hem aan.

Tijdens de achtervolging gooide de verdachte zijn rugzak weg. Dat mocht niet baten: hij werd uiteindelijk op de Mierikswortelstraat aangehouden. De verdachte, een 41-jarige man uit Roemenië, werd naar het politiebureau overgebracht en is voor nader onderzoek ingesloten. Hij gaf meteen al aan geprobeerd hebben in te breken, maar dat dit niet was gelukt. In de rugzak die de verdachte had weggegooid zat inbrekersgereedschap, onder andere om gaatjes te boren. De rugzak met inhoud werd in beslag genomen. De politie onderzoekt of de verdachte mogelijk betrokken is bij eerdere inbraken in de wijk, waarbij sprake was van gaatjesboren (zie persberichten stad Utrecht d.d. 19-09-2008 Gaatjesboorder actief).

Autokraker

UTRECHT Een jongeman werd op dinsdagavond 14 maart aangehouden op verdenking van het plegen van een autokraak.

Rond 20.20 uur kreeg de politie de melding dat door enkele verdachten op de Patrimoniumstraat in een auto werd ingebroken. Meerdere politie-eenheden gingen ter plaatse. De verdachten waren ervandoor gegaan en agenten zagen er twee over de Vechtensteinlaan rennen. Ook de agenten gingen te voet en wisten één van de verdachten, een 18-jarige jongeman uit Utrecht, op de Boelesteinlaan aan te houden. De andere verdachte ontkwam.

De aangehouden verdachte werd overgebracht naar het politiebureau en is voor nader onderzoek ingesloten. Hij bleek autokrakersgereedschap bij zich te hebben. Het onderzoek naar hem en de ontkomen verdachten wordt voortgezet. Zij hadden in een auto ingebroken en daaruit was een navigatiesysteem gestolen.

Fietser gewond

UTRECHT Een fietser raakte op dinsdag 14 oktober gewond bij een aanrijding met een auto.

Rond 19.40 uur reed een 61-jarige automobilist uit Utrecht vanaf de Nieuwegracht over de brug de Maliesingel op. Daarbij verleende hij geen voorrang aan een voor hem van rechts komende 46-jarige fietser uit Utrecht, met een aanrijding tot gevolg. De fietser werd met een vermoedelijk gebroken been per ambulance naar het Diakonessenhuis in Utrecht gebracht.

Agressieve winkeldief

UTRECHT Een winkeldief probeerde op dinsdag 14 oktober met geweld aan zijn aanhouding te ontkomen. Dat mocht niet baten.

Rond 19.20 uur wilde een man een winkel aan het Gildenkwartier verlaten met een gsm die hij uit de winkel had gestolen. Hij werd tegengehouden door een winkelmedewerker, maar verzette zich en probeerde met geweld te ontkomen. Een politieman die zich daar in zijn vrije tijd bevond, kwam de medewerker te hulp. Gezamenlijk brachten zij de verdachte naar de grond om hem onder controle te houden. De verdachte, een 35-jarige Pool, werd even later aan politiemensen overgedragen. Hij is naar het politiebureau overgebracht en is voor nader onderzoek ingesloten.

Leden jeugdgroep Zuilen worden tijdens stadsbrede politieactie aangehouden

UTRECHT Bij een politieactie werden op dinsdagavond 14 oktober drie leden aangehouden van de jeugdgroep die in de wijk Zuilen voor veel overlast zorgt.

In de loop van dinsdagmiddag plaatsten politiemensen een lokmotor op de Prinses Margrietstraat aan de achterzijde van het winkelcentrum. Rond 20.15 uur zagen postende agenten dat twee jongens op een scooter aan kwamen rijden en erg veel belangstelling voor de motor hadden. De jongens reden weg, maar kwamen kort daarna met nog een derde jongen lopend terug. Zij bekeken de motor aandachtig, pakten hem vervolgens met zijn drieën op en liepen ermee weg in de richting van de Zwanenvechtlaan. Op het sein actie werd het drietal van alle kanten door politiemensen ingesloten en werden de drie, twee jongens van 17 jaar en één jongen van 19 jaar en allen uit Utrecht, aangehouden.

De drie verdachten werden naar het politiebureau overgebracht, ingesloten en voor nader onderzoek in verzekering gesteld. De drie bleken deel uit te maken van een jeugdgroep die in Zuilen voor veel overlast zorgt.

De lokactie maakt deel uit van een stadsbrede actie die Politie Utrecht op dinsdag 14 oktober heeft gehouden en waarbij gebruik werd gemaakt van een lokmotor, lokautos en lokfietsen.

De actie had als doel het aanhouden op heterdaad van daders van auto-inbraken, fietsendiefstallen en diefstallen van motorscooters.

De lokmiddelen werden op diverse locaties, de zogenaamde hotspots, in de stad Utrecht geplaatst. Zo werden de lokfietsen o.a. geplaatst bij station Terwijde, de Hondsrug, de Tiberdreef en rondom de Lange Viebrug. In totaal werden er zes aanhoudingen verricht. De lokmotor klapte op de Prinses Margrietstraat met drie aanhoudingen tot gevolg, één lokauto met daarin een camera klapte in de Parkeergarage Radboud. Eén fietsendief werd aangehouden bij winkelcentrum De Gaard en bij station Vleuten werden twee verdachten van fietsendiefstal aangehouden. De politie is van plan dit soort stadsbrede acties in de toekomst vaker te houden.

Door rood

UTRECHT Bij een roodlichtcontrole liepen op dinsdag 14 oktober meerdere fietsers en bromfietsers tegen de lamp.

De politie hield op dinsdagmiddag een roodlichtcontrole op het Smakkelaarsveld. Negentien fietsers en drie bromfietsers trokken zich niet aan van het rode licht en werden bekeurd.

Jongen gestoken

ZEIST/UTRECHT Een jongen werd op dinsdag 14 oktober in zijn been gestoken. De politie heeft twee verdachten aangehouden.

Rond 20.00 uur kreeg de politie de melding dat een jongen in zijn been gestoken was en dat hij zich met enkele verdachten in een auto zou bevinden die op de Prinses Irenelaan zou staan. Agenten gingen ter plaatse, maar de auto bleek te zijn verdwenen. Wel werden de agenten daar aangesproken door het slachtoffer, een 17-jarige jongen uit Utrecht. Hij had een verwonding aan zijn been, die later gehecht is.

De jongen verklaarde die dag bij drie hem vaag bekende mannen in een auto te zijn gestapt. Zij meenden kennelijk dat hij meer wist over de diefstal van een motorscooter. In de auto ontstond een conflict tussen de jongen en de drie mannen. Daarbij werd hij in zijn been gestoken. Vervolgens werd hij op de Prinses Irenelaan in Zeist uit de auto gezet.

Middels onderzoek werd vastgesteld dat enkele verdachten mogelijk in een woning in Utrecht verbleven. Daar werden twee verdachten, mannen van 18 en 47 jaar en afkomstig uit Utrecht, aangetroffen en aangehouden. Bij de woning stond de gebruikte auto. Die is in beslag genomen. Beide verdachten zijn naar het politiebureau overgebracht en ingesloten. De politie zet het onderzoek voort.

Gestolen fietsen

UTRECHT Een jongen en een man werden op dinsdag 14 oktober aangehouden omdat zij op een gestolen fiets reden. Een andere man werd in de nacht aangehouden op een net door hem gestolen fiets.

Rond 10.10 uur werd een 28-jarige man uit IJsselstein op het Westplein gecontroleerd omdat hij op een fiets reed waarvan het ringslot openstond terwijl er geen sleutel in zat. Agenten waren daarover door een getuige getipt. De IJsselsteiner werd aangehouden en de fiets werd in beslag genomen.

Rond 16.20 uur controleerden agenten een 15-jarige jongen uit Utrecht op de Amsterdamsestraatweg omdat hij op een nieuw uitziende fiets reed en het ringslot ontbrak. De fiets bleek in juli dit jaar in Utrecht te zijn gestolen. De jongen werd aangehouden en de fiets werd in beslag genomen.

Via Cameratoezicht werd in de nacht van dinsdag op woensdag rond 01.10 uur gezien dat een man op de Catharijnesingel een fiets aan het stelen was. Agenten gingen ter plaatse en zagen de verdachte op de fiets wegrijden. De dief, 38 jaar oud en afkomstig uit Utrecht, werd aangehouden. Hij en de fiets werden naar het politiebureau overgebracht en de Utrechter werd ingesloten.