Provincie Zuid-Holland

Zuid-Holland en Tangshan sluiten overeenkomst voor ontwikkeling grootste haven van de wereld 15-10-2008

Tangshan, 15 oktober 2008 - De provincie Zuid-Holland en de Chinese miljoenenstad Tangshan gaan nauwer samenwerken bij de ontwikkeling van havengerelateerde bedrijvigheid in de kuststrook tussen Tangshan en Caofeidian. Dat is vandaag bevestigd in een overeenkomst tussen de provincie Zuid-Holland en het gemeentebestuur van Tangshan, ondertekend door gedeputeerde Lenie Dwarshuis en de vice-burgemeester van de Chinese stad. De provincie Zuid-Holland bezoekt momenteel met een grote delegatie van bedrijven de provincie Hebei.

Tangshan ligt in de provincie Hebei, waarmee Zuid-Holland sinds 2007 een vriendschapsverdrag heeft. Op basis van dat verdrag raken steeds meer Zuid-Hollandse en Nederlandse bedrijven betrokken bij de razendsnelle economische ontwikkeling van de regio. Enkele tientallen kilometers van Tangshan wordt de haven van Caofeidian aangelegd, die na voltooiing de grootste van de wereld is en waar grote clusters bedrijven worden gevestigd in de sectoren logistiek, machinebouw en aanverwante industrie en energie. Caofeidian wordt de belangrijkste aanvoerhaven van energie voor Noord-China met een omvang van tientallen keren de Tweede Maasvlakte.

Bij de haven bouwen de Chinezen een compleet nieuwe stad van een miljoen inwoners. Deze stad wordt volgens het principe van de `Eco-city'gebouwd. Dat wil zeggen dat de nadruk ligt op duurzaamheid. De Nederlandse onderneming DHV speelt bij de aanleg van deze Eco-city een belangrijke rol.

De overeenkomst tussen Zuid-Holland en Tangshan opent nieuwe perspectieven voor Zuid-Hollandse bedrijven. De kuststrook tussen Caofeidian en Tangshan biedt ruimte aan havengerelateerde bedrijven. Tangshan toont grote interesse in de Nederlandse kennis op het gebied van water en kustontwikkeling. De ontwikkelingen in en rond Tangshan bieden mogelijkheden voor grote bedrijven uit Zuid-Holland. Opslagbedrijf VOPAK is een van de kanshebbers. Ook bedrijven en organisaties met milieu als specialisatie krijgen met het sluiten van de overeenkomst tussen Zuid-Holland en Tangshan extra steun in de rug.

Tangshan werd in 1976 getroffen door een zware aardbeving, die aan 250.000 inwoners het leven kostte en de stad in puin legde. Sindsdien is de stad herbouwd en fors uitgebreid. Er wonen meer dan 7 miljoen mensen.

Bron: afdeling Communicatie, telefoon 070 - 441 66 22.