Gemeente Zoetermeer

Toegankelijkheid gewaarborgd door Adviescommissie

Het college van de gemeente Zoetermeer stelt een adviescommissie toegankelijkheid in. De commissie controleert of gebouwen en het openbaar gebied toegankelijk zijn voor mensen met een functionele beperking. Zij zal zich richten op nieuwe en te renoveren gebouwen en op opnieuw in te richten ruimten in het openbaar gebied. De commissie zal na de werving van leden zo snel mogelijk aan het werk gaan. De gemeenteraad juicht de opzet van deze commissie toe.

Alle projecten die de gemeenten start, moeten verplicht hun plannen voorleggen aan de commissie. Ook private partijen kunnen hun projecten aan de commissie voorleggen, dit is vrijwillig. De commissie adviseert vanuit het oogpunt van de gebruiker. Hiervoor worden onder andere meldingen gebruikt die binnenkomen bij het meldpunt toegankelijkheid van de gemeente, maar ook het Handboek Toegankelijkheid en de schouwen van het openbaar gebied. De adviezen zijn niet bindend. De gemeente moet wel naar de commissie terugkoppelen wat ze met betreffende adviezen doet.

De commissie wordt voorlopig ingesteld voor een periode van twee jaar. Na anderhalf jaar wordt het functioneren van de commissie geëvalueerd en wordt bekeken of deze een toegevoegde waarde heeft bij het vergroten van de toegankelijkheid van gemeentelijke gebouwen.

In 2008 heeft de gemeente het meldpunt toegankelijkheid ingesteld. Iedereen die de toegankelijkheid van een gebouw of openbaar gebied onvoldoende vindt kan dit daar melden. Het meldpunt en meer informatie over toegankelijkheid is te vinden via www.zoetermeer.nl/zorgzaam en http://toegankelijk.zoetermeer.nl.