Sociaal-Economische Raad

15 oktober 2008

Aanbeveling van de Stichting van de Arbeid over pensioenen

Aanbeveling van de Stichting van de Arbeid aan besturen van pensioenfondsen en aan partijen betrokken bij pensioenregelingen die door pensioenfondsen worden uitgevoerd over het te voeren beleid gegeven de actuele turbulentie op de financiële markten

1. In de tripartiete verklaring van het Kabinet en de Stichting van de Arbeid m.b.t. het Najaarsakkoord van 7 oktober 2008 met de titel Samen doen wat mogelijk is, is de navolgende passage opgenomen:

"De eerder genoemde turbulentie op de financiële markten kan ook effecten hebben op het te voeren (decentrale) pensioenbeleid. Het is aan sociale partners op meso- en macroniveau en aan de bestuurders van pensioenfondsen om zo nodig passende maatregelen te treffen, bijvoorbeeld door een meer trendmatige benadering. De Stichting van de Arbeid zal op korte termijn daartoe een aanbeveling formuleren."

2. Rekening houdend met het feit dat:
. De Nederlandsche Bank (DNB) als toezichthouder in geval van bijzondere omstandigheden bij de uitvoering van haar taken een aanpak hanteert die wordt toegesneden op de specifieke situatie van het pensioenfonds; . het Financieel Toetsingskader (FTK) de nodige ruimte biedt voor pensioenfondsbesturen en sociale partners betrokken bij pensioenregelingen om een eigen beleid te voeren; . het in dit verband van belang is zich te realiseren dat de volatiliteit van de dekkingsgraad, die zich de afgelopen weken en dagen sterk manifesteert als gevolg van de turbulentie op de financiële markten, wat het FTK betreft niet automatisch noodzaakt tot een aanpassing van: o het risicobudget (geen verplichting om aandelen te verkopen als de dekkingsgraad substantieel is gedaald); o het beleid inzake de vaststelling van de kostendekkende premie (zie ook art. 128 lid 2. PW); o het indexatie- of toeslagenbeleid op ingegane pensioenen, slapersrechten en pensioenaanspraken van actieve deelnemers.

3. Richt de Stichting van de Arbeid zich - in aansluiting op het statement van de DNB d.d. 8 oktober 2008 en de brief van de DNB aan de pensioenfondsbesturen d.d. 13 oktober 2008 - tot de besturen van pensioenfondsen en partijen betrokken bij pensioenregelingen die door pensioenfondsen worden uitgevoerd met de navolgende aanbeveling:

Pensioenfondsen wordt aanbevolen zorgvuldig in te spelen op de mogelijkheden die het FTK biedt voor het voeren van een stabiel premie- en indexatiebeleid; dit in aansluiting op de inhoud en strekking van de brief van DNB aan de pensioenfondsbesturen van 13 oktober 2008. Ingeval voor het indexatiebeleid de dekkingsgraad per ultimo september bepalend is, zou kunnen worden overwogen om te komen tot uitstel van de indexatiebeslissing.