Gemeente Almelo

Kinderen leren gevaar van 'dode hoek'

15 oktober 2008 - Loop nooit vlak voor of achter een vrachtauto. Blijf altijd voor de stopstreep. Als de vrachtauto voor je rechtsaf slaat, zorg dan dat jij er ruim rechts achterblijft. En: zorg dat je de chauffeur kunt zien zodat hij jou ook kan zien. Dit zijn vuistregels die kinderen helpen om veilig om te gaan met grote voertuigen in het verkeer. Op Overijsselse scholen kunnen kinderen ervaren hoe gevaarlijk de dode hoek is.

Veilig op Weg in Twente is een project van Veilig Verkeer Nederland, waarbij jaarlijks circa 120 groepen basisschoolleerlingen kennismaken met het gevaarlijke verschijnsel `dode hoek'. Een uur theorie van een deskundige van Connexxion Openbaar Vervoer - compleet met werkboek, pen, diploma, sticker en dvd - zorgt ervoor dat de leerlingen uit groep 7 (of combinatieklassen) de vier vuistregels leren kennen. Vervolgens komt er een heuse vrachtauto op of bij het schoolplein voor het uurtje praktijk. Een hele ervaring.

Blijf uit de dode hoek!

Dat merkt ook Klaas Hoekstra van de Chauffeursvereniging Friesland, die met twaalf chauffeurs en drie trucks jaarlijks circa 40 duizend kinderen bereikt, ook in Overijssel. In elke truck is een lokaal gemaakt waar per keer veertig kinderen een korte dvd te zien krijgen over vijftien gevaren in het verkeer, waarbij de dode hoek heel belangrijk is. Daarna ervaren zij zelf hoe het is om in de dode hoek te staan en niet gezien te worden, met behulp van camera en televisie.

Gevaren ervaren
"Kinderen zien vanuit de cabine van de vrachtauto op het plein hoe zij hun klasgenootjes níet zien in de dode hoek", vertelt Joost Wigger van Veilig Verkeer Nederland, over het Twentse project. Een rij-instructeur geeft de leerlingen alle tekst en uitleg over de gevaren van de dode hoek en de kinderen doen een rollenspel.

Wigger is te spreken over de effecten. "Het levert echt eyeopeners op." De dode hoek erváren maakt namelijk meer indruk dan er alleen over horen. "Het kwartje valt écht", merkt ook Klaas Hoekstra van de Chauffeursvereniging Friesland. "Laatst nam een leerlinge onze voorlichting gewoon over", vertelt hij lachend. "Ze liet zelf aan volwassenen zien hoe gevaarlijk het is als je in de dode hoek van een truck rijdt of loopt. Dan merk je dat het landt."

Combinatie theorie en praktijk
Overijsselse gemeenten bieden scholen het dode hoekproject kosteloos aan. Scholen bepalen zelf wanneer de vrachtwagen het speelplein opdraait. Zij kunnen de dode hoeklessen goed inpassen in hun reguliere lessen verkeerseducatie. En dat is zeker geen overbodige luxe, want de dode hoek levert helaas nog veel (zwaar)gewonden en doden op in het verkeer.

Vier vuistregels

1. Loop nooit vlak vóór of achter een vrachtwagen of bus langs
2. Blijf altijd vóór de stopstreep wachten
3. Gaat de vrachtauto de bocht om, blijf rechts en ruim erachter
4. Zorg dat je de chauffeur kunt zien, dan kan hij jou ook zien

Zie ook:

* www.dodehoek.nl

Meer weten over Veilig op Weg?

Neem contact op met Veilig Verkeer Nederland:
www.steunpuntoost@vvn.nl of (0575) 510 144 of met de Chauffeursvereniging Friesland (058) 2674 222 om te horen wat de mogelijkheden zijn.