Friese waterschappen

van waterlopen en kunstwerken

Nieuwe regels voor het onderhoud van waterlopen en kunstwerken

dinsdag, 14 oktober 2008

Wetterskip Fryslân heeft nieuwe regels vastgesteld voor het onderhoud van waterlopen en kunstwerken. Voorbeelden van kunstwerken zijn bruggen, gemalen en duikers. Nieuw is dat degene die het meeste belang heeft bij een kunstwerk ook zorgt voor het onderhoud. De regels hebben gevolgen voor eigenaren en gebruikers van kunstwerken.

Waar gaan de regels precies over?

Goed onderhoud van kunstwerken is noodzakelijk voor goed waterbeheer. Wanneer een duiker bijvoorbeeld niet goed wordt onderhouden, kan het water niet goed doorstromen. Het moet daarom voor iedereen duidelijk zijn welk onderhoud nodig is en wie het moet uitvoeren. Daarom zijn de nieuwe `Beleidsregels inhoud legger waterlopen en kunstwerken' gemaakt.

Waarom nieuwe regels?

In de `oude situatie' golden verschillende regels in Fryslân. De voormalige waterschappen hadden eigen regels in hun gebied. Wetterskip Fryslân wil dat nu overal dezelfde regels gelden voor onderhoud. Dat is eerlijk en duidelijk. Daarom zijn de regels aangepast.

Wat gaat veranderen?

Nieuw is dat degene die het meeste belang heeft bij een kunstwerk zorgt voor het onderhoud. Dit betekent bijvoorbeeld dat een huiseigenaar straks het bruggetje voor zijn huis moet onderhouden, als dit bruggetje er alleen maar ligt voor deze eigenaar. Wetterskip Fryslân moet straks alle kunstwerken onderhouden die het waterpeil regelen.

Vanaf wanneer gelden de nieuwe regels?

In de legger `waterlopen en kunstwerken' staan alle kunstwerken en waterlopen, welk onderhoud precies nodig is én wie dat moet doen. Met behulp van de nieuwe regels wordt deze legger nu aangepast. De nieuwe regels gaan in bij de eerstvolgende aanpassing van de legger. Dit is naar verwachting begin 2009. Iedereen kan de aangepaste legger dan bekijken en zien wat er concreet verandert. Bent u het niet eens met iets wat in de legger staat? Dan kunt u een bezwaar indienen. Wetterskip Fryslân maakt tijdig bekend wanneer de aangepaste legger ter inzage wordt gelegd.

Meer informatie?

Heeft u vragen over de beleidsregels? Bel dan met met Eelco Visser: 058 - 292 22 22.


* Download de beleidsregels (pdf)

* Korte samenvatting van de onderhoudsplichten
* Overgangsregeling voor bruggen