Gemeente Heusden


Bijgebouwenregeling Vesting Heusden vastgesteld 15 oktober 2008 Bijgebouwenregeling Vesting Heusden vastgesteld

Het college van Heusden heeft een regeling vastgesteld waarin de stedenbouwkundige kaders voor bijgebouwen in de Vesting Heusden zijn bepaald. Voor de gehele gemeente bestaat al geruime tijd een dergelijke bijgebouwenregeling, maar de vesting was vanwege het bijzondere karakter hiervan uitgesloten.

In de Vesting Heusden is de afgelopen jaren een groot aantal panden uitgebreid met bijgebouwen, al dan niet met een ontheffing van het bestemmingsplan. Het bebouwen van het achtererf met een bijgebouw gaat echter ten koste van de open karakter van de vesting. Deze openheid heeft juist een hoge stedenbouwkundige waarde.

Het college wil om die reden voor de bouw van bijgebouwen dan ook geen ontheffing meer verlenen van het bestemmingsplan. In het vervolg is het alleen mogelijk om binnen de regels van het bestemmingsplan een bijgebouw op het erf te realiseren.

Aanbouwen
Uitzondering hierop vormen aangebouwde bijgebouwen over de gehele achtergevel en het aangebouwd bijgebouwen die gebruikt worden als woonruimte. Volgens het huidige bestemmingsplan is dit niet mogelijk, maar het college is in principe bereid om hiervoor een ontheffing te verlenen. Aan de overige regels moet dan overigens wel voldaan worden. Geplaatst op: 15 oktober 2008