ICCO publiceert eerste 'Right to Food Watch' op Wereldvoedseldag

15/10/2008 15:21

ICCO

Ontwikkelingsorganisatie ICCO publiceert op Wereldvoedseldag, donderdag 16 oktober,de Right to Food and Nutrition Watch. Het rapport is het eerste internationale beoordelingsrapport over voedselzekerheid wereldwijd. De samenstellers hebben onderzocht in hoeverre landen zich inzetten voor het recht op voedsel voor iedereen.

De Right to Food and Nutrition Watch is de eerste internationale publicatie die het concept voedsel als een mensenrecht beoordeelt en rapporteert over de schendingen en gevolgen daarvan. Het rapport bestaat uit een compilatie van de positieve praktijkvoorbeelden van het realiseren van het recht op voedsel, maar documenteert ook waar dit mensenrecht geschonden wordt. De Right to Food and Nutrition Watch handelt over tien ontwikkelingslanden.

Het rapport is samengesteld door mensenrechtenspecialisten, activisten uit het maatschappelijk middenveld, de speciale VN rapporteur voor het recht op voedsel, sociale bewegingen, media en onderzoekers wereldwijd.

De organisaties die het monitoringsrapport uitgeven zijn naast ICCO ook het Foodfirst Information and Action Netwerk (FIAN) en de Duitse ontwikkelingsorganisatie Bröt für die Welt. Ze vragen overheden om het recht op voedsel voor iedereen in alle landen hoog op de agenda te zetten

De Right to Food and Nutrition Watch zal voortaan jaarlijks op Wereldvoedseldag verschijnen. Op Wereldvoedseldag 2008 wordt het tijdens publieksevenementen aangeboden aan beleidsmakers in Utrecht, Rome, Brussel en Wenen.





http://www.icco.nl