Gemeente Delfzijl

Colleges Delfzijl, Appingedam en Loppersum stemmen in met Bestuursakkoord Jeugdzorg 2008-2012

15-10-2008 - Het akkoord gaat over de aansluiting van het lokale jeugdbeleid op de provinciale jeugdzorg. In het kader van de Wet op de jeugdzorg dienen gemeenten en provincie hierover namelijk afspraken met elkaar te maken. Doel is een betere afstemming van de zorg en ondersteuning aan ouders en jeugd.

Een belangrijke voorwaarde hierbij is duidelijke verdeling van de verantwoordelijkheden van de provincie en gemeenten, duidelijkheid over de rol en positie van Bureau Jeugdzorg en de aansluiting van het bureau bij de op te richten Centra voor Jeugd en Gezin (CJG's).

Een ander onderdeel van het bestuursakkoord betreft het instellen van een provinciale verwijsindex. Dit is een systeem waarmee zorginstellingen informatie en signalen rondom de zorg van kinderen en ouders met elkaar kunnen delen, zodat in een vroeg stadium duidelijk is wie, wat doet. Aansluiting bij de landelijke verwijsindex is een wettelijke verplichting.

De colleges van Delfzijl, Appingedam en Loppersum, die als een regio optrekken op dit gebied, hebben wel enkele kanttekeningen bij het bestuursakkoord gemaakt. Zo willen zij dat er een aantal zaken preciezer wordt uitgewerkt in de vorm van een uitvoeringplan voor de regio Delfzijl, Appingedam en Loppersum. Ook verlangen zij een beter uitgewerkt exploitatieoverzicht na invoering van de provinciale verwijsindex.