Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut

Nieuws
Bovenwindse Eilanden krijgen last van hurricane Omar 15 oktober 2008 - De Bovenwindse eilanden Sint Eustaticus, Sint Maarten en Saba krijgen vooral donderdag te maken met Omar. Naar verwachting trekt de hurricane ten westen van de Nederlandse Antillen langs en passeert het oog de Virgin Eilanden.
Trekrichting Omar
Trekrichting Omar

De Bovenwindse Eilanden krijgen te maken met stormachtige winden of storm en veel regen. Dat kan lokaal aanleiding geven tot wateroverlast en modderstromen.

De afgelopen dagen hadden de Benedenwindse Eilanden last van Omar, die in die omgeving is ontstaan. Toen was het nog een tropische storm, maar in de nacht van woensdag op donderdag neemt Omar boven zee in kracht toe. Naar verwachting wordt het een hurricane van klasse 2 met windsnelheden rond 150 km/uur. Het oog van Omar trekt in noordoostelijke richting over de Virgin Eilanden, zo'n 150 kilometer ten westen van de Nederlandse Bovenwindse Eilanden langs.

Het hurricane-seizoen is nog in volle gang maar het aantal tropische stormen en hurricanes dat het Caribisch gebied doorkruist houdt zich aardig aan de verwachtingen. De orkaanverwachtingen voor de rest van het Atlantische orkaanseizoen, dat officieel tot 1 december loopt, geven nog steeds aan dat we daar iets meer tropische stormen en orkanen dan normaal kunnen verwachten. Dit hangt er sterk van af wat `normaal' word genoemd; sinds 1995 zijn er gemiddeld meer orkanen dan in de 20 jaar daarvoor. De verwachting is dat 2008 rond hetzelfde, hogere, niveau uitkomt. Met Omar en Nana in wording staat de teller van het aantal tropische stormen inmiddels op 16, het aantal dat ongeveer was verwacht.

Stormnamen dit jaar
De storm- en hurricanenamen van dit jaar zijn, afhankelijk van het aantal dat zich ontwikkelt: Arthur, Bertha, Cristobal, Dolly, Edouard, Fay, Gustav, Hanna, Ike, Josephine, Kyle, Laura, Marco, Nana, Omar, Palona, Rene, Sally, Teddy, Vicky en Wilfred.

Eerste uitgave: 15-10-08