Gemeente Rotterdam

Tot zondag 9 november staat de Kunstuitleen Rotterdam, van het Centrum Beeldende Kunst, in het teken van fotografie: er is een solopresentatie van Marijn de Jong te zien, een uitleententoonstelling, op basisscholen worden workshops fotografie gegeven, en de kunstuitleen geeft een fotomap uit.

De map bevat zes portretten van jongerencultuur - drie historische fotos, drie fotos van nu. Hoe anders was het om jong te zijn in de jaren vijftig? Hoe verbeelden kunstenaars van nu pubers en hun levenshouding? Deze map, in een oplage van vijftig, is te koop voor 975 euro. Het is uitgegeven in samenwerking met het Nederlands Fotomuseum in het kader van het naderende jongerenjaar 2009.

Aart Klein

Aart Klein portretteerde in 1966 jongeren op een brommer die over het strand van Oostvoorne scheuren. Peter Martens laat de nieuwe Surinamers zien die vorige eeuw naar Rotterdam kwamen. Kees Molkenboer maakte in 1954 een idyllisch plaatje van dansende kinderen op het Pijnackerplein dat op de een of andere manier toch echt een tijdperk laat zien dat niet meer bestaat. De individuele pijn en verlangen naar het leven is datgene wat de kunstwerken bindt van de hedendaagse kunstenaars. Drie fotos in kleur, zoals Tom van Limpt die een jongen laat zien die zit na te denken op de rand van een zwembad dat wordt omgeven door industrie. Deze vervreemdende combinatie kenmerkt de maatschappij waar hij deel van uit moet gaan maken. De andere twee hedendaagse fotografen van wie werken in de fotomap zijn opgenomen, zijn Marcel Bosch en Desiree Palmen.

Bron: Bestuursdienst, 15-10-2008