Gemeente Best

Impuls voor buitengebied Best, Boxtel en Oirschot

15-10-2008

De Provincie Noord-Brabant heeft de eerste twee aanvragen voor een financiële tegemoetkoming bij het aanleggen van nieuwe landschapselementen ontvangen. Het gaat om een project in Oirschot en een project in Best. "Het begin is gemaakt", zegt veldcoördinator Judith van Doren.

In de gemeenten Best, Boxtel en Oirschot is sinds halverwege dit jaar het Groen Blauw Stimuleringskader van kracht. Met deze provinciale stimuleringsregeling stellen de gemeenten, Waterschap De Dommel en de Provincie Noord-Brabant ruim 3,8 miljoen euro beschikbaar voor het beheren van bestaande en het realiseren van nieuwe landschapselementen op landbouwgrond.

Door middel van de nu ingediende aanvragen worden de landschappen in het buitengebied van de gemeenten Oirschot en Best versterkt door het nieuw aanleggen van een aantal houtwallen, een bomenrij en een poel. "Het duurt zo'n 8 tot 12 weken voordat er uitsluitsel is over deze plannen, dus in de loop van november verwacht ik meer duidelijkheid", zegt Van Doren.

Ruchtbaarheid
Volgens de veldcoördinator zijn deze twee projecten voorlopers. "Er is nog niet veel ruchtbaarheid gegeven aan de stimuleringsregeling. Daar starten we dit najaar mee. We gaan toelichtingen geven op bijeenkomsten van bijvoorbeeld de lokale ZLTO-afdelingen. Daar kun je agrariërs heel goed informeren."

Contract
Via de regeling Groen Blauw Stimuleringskader willen de partijen een impuls geven aan het agrarisch gebied in landschappelijk, ecologisch, recreatief en sociaal-economisch opzicht. De gemeenten, Waterschap De Dommel en de Provincie Noord-Brabant hebben een contract afgesloten, waarmee zij in de komende zes jaar een bedrag van 3,8 miljoen euro beschikbaar stellen voor agrariërs en particulieren om middels het Groen Blauw Stimuleringskader het agrarische cultuurlandschap te versterken.

Gebiedscontract
Via de aanvullende opgaven voor de `Proeftuin Het Groene Woud' is aanvullend hierop nog een bedrag van 3,2 miljoen beschikbaar voor water- en recreatieve doelen. Dit alles is geregeld in het gebiedscontract voor dit deelgebied. De openstelling loopt tot en met 2013. Volgens Van Doren zijn er nog verschillende andere projecten onderweg.

Hebt u interesse of wilt u meer informatie? Neem dan contact op met veldcoördinator Judith van Doren (06-10466382;
jvdoren@bureaupraedium.nl) of kijk op
www.brabant.nl/stimuleringskader.

Het Groene Woud

---