Colo, vereniging kenniscentra beroepsonderwijs bedrijfsleven


15 okt 2008

Een slim leerbedrijf is op de toekomst voorbereid

Woensdag 8 oktober stond Rotterdam in het teken van 'de Dag van de Stage', een initiatief van de Gemeente Rotterdam, CWI, Albeda College, Zadkine, Kamer van Koophandel en COLO Samenwerkende Kenniscentra. Het motto was 'Een slim leerbedrijf is op de toekomst voorbereid'.

Speedmeet en Kennistafels
Het programma bestond uit drie verschillende onderdelen. Vanaf 14.00 uur was er een BBL 'Speedmeet', waar verschillende bedrijven in contact konden komen met BBL-leerlingen, en een informatiemarkt voor BOL-leerlingen. Tijdens deze middag zijn 300 leerlingen aanwezig geweest op zoek naar informatie en om te zien of zij konden worden bemiddeld naar één van de aanwezige bedrijven. Sommige leerlingen hebben tijdens deze middag een weekendbaantje kunnen regelen! Vanaf 17.00 uur konden genodigden hun kennis delen aan achttien verschillende 'Kennistafels', die waren ingevuld door o.a. de Kamer van Koophandel over E-commerce, COLO met Stagemarkt.nl, Calibris met de Leerafdeeling, Albeda College en Zadkine met hun leerflex-afdelingen.

Verscheidenheid aan sprekers
Om 19.00 uur begon in het Rotterdamse Hofplein Theater het avondprogramma. Inez Groen, auteur van het boek 'Generatie Einstein' gaf een mooie weerspiegeling over de hedendaagse jongeren en de mogelijke afstand tot hun omgeving. Of moet de omgeving de jongeren beter begrijpen? Hans van Nieuwkerk, voorzitter van MBO2010, gaf een doorkijkje naar de ontwikkelingen in het kader van MBO2010 en de rol van het competentiegericht leren binnen het onderwijs en de betekenis voor het bedrijfsleven. Competentiegericht onderwijs is geen doel op zich, maar één van de methodes om jongeren adequaat op te leiden voor een vak. Ruud Baarda gaf uitleg over de Rijnmondse arbeids- en stagemarkt verwerkt in de COLO Barometer Rijnmond. Rob van den Bosch (vice-voorzitter COLO en directeur Calibris) overhandigde het eerste exemplaar van de Barometer aan wethouder Schrijer. Aad van Nes, directeur van de ROTEB hield een warm pleidooi om de mens centraal te stellen in het kader van de arbeidsmarkt. Maak werk van werk en ga vooral uit van de mogelijkheden die ieder individu heeft en niet van de beperkingen, was zijn boodschap.

Beste Rotterdamse Stagebedrijf
Aan het einde van de avond werden de nominaties voor 'het Beste Rotterdamse Stagebedrijf' bekend gemaakt. Zij zijn voorgedragen door de mbo-leerlingen. Er waren drie leerbedrijven genomineerd: Jack & Jones locatie Alexandrium (kleding), bouwbedrijf J.P. van Eesteren en Laurens locatie Stadzicht (woonscentrum voor ouderen met dementie). J.P. van Eesteren werd uitgeroepen tot het Beste Rotterdamse Stagebedrijf. De sterke punten van dit bedrijf zijn:


- een sterk introductieprogramma;

- goede informatievoorziening over de mogelijkheden van de leerlingen;
- 'de leerling is de toekomst voor het leerbedrijf' is het uitgangspunt;

- goede begeleiding door ruimte te bieden om te leren op diverse plekken binnen het leerbedrijf;

- duidelijke koppeling tussen begeleider en leerling;
- "Je werkt in een groot bedrijf, toch heb je het gevoel dat iedereen weet wie je bent"

Alle genomineerde stagebedrijven ontvingen naast een bos bloemen, de oorkonde en de speciaal gemaakte bedrijfsfilm een mooi beeldje.