Ingezonden persbericht


Vooraankondiging

d.d. 25/8/2008



Protestacties in het Verzetsmuseum

Nieuwe tentoonstelling brengt roerige jaren in beeld

Alle commotie rond Duyvendak gevolgd en nieuwsgierig geworden naar hoe het er ook al weer aan toeging destijds? Behoefte aan verwerking van uw actieverleden? Zin om uw kinderen eens iets te vertellen over die roerige tijd?

Op woensdag 15 oktober aanstaande opent in het Verzetsmuseum Amsterdam de expositie Protesteer! Actieposters vanaf 1965. 'Baas in eigen buik', 'Help de kernwapens de wereld uit', 'Geen woning geen kroning'. Het museum geeft in de tentoonstelling een beeld van spraakmakende maatschappelijke kwesties uit de afgelopen veertig jaar. Wie protesteerde er ook alweer? En waartegen werd eigenlijk geprotesteerd? En hoe?

Aan de hand van affiches en filmpjes wordt een beeld getoond van de tijd waarin buitenparlementaire en zelfs illegale acties bon ton waren onder maatschappelijk bevlogen jongeren. De bezoeker waant zich in de sfeer van toen en krijgt een beeld van Nederlanders als wereldverbeteraars.

Protesteer! is een productie van het Verzetsmuseum Amsterdam in samenwerking met het Media College Amsterdam. De tentoonstelling is gemaakt door jongeren van zestien tot twintig jaar die zich hebben verdiept in en verbaasd over voorbije jaren van felle en ludieke acties. Bezoekers kunnen digitaal hun eigen affiche maken en in computerspelletjes hun kennis van de affiches testen.

Er is een educatief programma voor het Voortgezet Onderwijs bovenbouw beschikbaar. Zie voor meer informatie hierover www.verzetsmuseum.org/onderwijs of bel 020-6202535.

De tentoonstelling is mede mogelijk gemaakt door /Geschiedenis TV, het digitale themakanaal van de publieke omroep, het IISG (Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis) en creatief bureau Zwaar Water. Zij is financieel mede mogelijk gemaakt dankzij Stichting Democratie en Media, Stichting De Gijselaar-Hintzenfonds, K.F. Hein Fonds, Kattendijke Drucker Stichting, Mondriaan Stichting, Prins Bernhard Cultuur Fonds en VSB Fonds.

NOOT VOOR DE PERS:

Voorbezichtiging door de pers is in overleg mogelijk. Belangstellenden kunnen zich melden via marreveld@verzetsmuseum.org


---

Protesteer! Actieposters vanaf 1965

Officiële opening wo 15 oktober, 17.30 uur - voor publiek open 16 okt 08 t/m 29 mrt 09

Plantage Kerklaan 61, Amsterdam, NL tel: 020-620 25 35 / www.verzetsmuseum.org

Openingstijden museum

za-zo-ma/feestdagen 11.00 - 17.00 uur

di-vr 10.00 - 17.00 uur

Meer informatie/foto's: Verzetsmuseum Amsterdam, Marjolein Marreveld, e-mail: marreveld@verzetsmuseum.org